AMD esitteli DirectX 12 -rajapinnan hyötyjä usean GPU:n kokoonpanoissa

31.05.2015 16:59 | Petrus Laine

AMD on julkaissut joukon dioja, joissa se kertoo uuden DirectX 12 -rajapinnan hyödyistä monen näytönohjaimen kokoonpanoissa. DirectX 12 osaa paitsi hyödyntää useita samanlaisia näytönohjaimia entistä paremmin, myös käyttää erilaisia näytönohjaimia yhteistössä – APU-piirien ja prosessoreiden integroidut grafiikkaohjaimet mukaanlukien. Lisäksi AMD varmisti, että Deus Ex: Mankind Divided- ja Ashes of the Singularity -pelit tulevat tukemaan DirectX 12 -rajapintaa.

DirectX 12 siirtää monen grafiikkaohjaimen hallintaa ajureilta suoraan kehittäjien käsiin. Tämä helpottaa usean näytönohjaimen hyödyntämistä, sillä kehittäjät tietävät itse ajureita paremmin, miten sovelluksen työtehtävät kannattaa jakaa näytönohjainten kesken. Tämä mahdollistaa myös esimerkiksi keveiden tehtävien ulkoistaminen erillisnäytönohjaimelta integroidulle grafiikkaohjaimelle, mikä nopeuttaa renderöintiä.

DirectX 11 -rajapinnalla käytännössä kaikki monen näytönohjaimen konfiguraatiot käyttävät AFR- eli Alternate-Frame Rendering -metodia. AFR-metodilla kukin näytönohjain luo vuorollaan kokonaisia ruutuja, joita näytetään perätysten. AFR-metodin suurimmat heikkoudet ovat nousevat vasteajat ja resurssien tuhlaus, kun kukin näytönohjain tarvitsee kaiken saman datan muistiinsa.

DirectX 12 -rajapinnalla kehittäjät voivat ottaa käyttöönsä SFR- eli Split-Frame Rendering -metodin. SFR-metodilla kukin näytönohjain renderöi vain osan näkyvästä ruudusta, eli ne tekevät työtä jatkuvasti yhden ja saman ruudun parissa. Tämän myötä ohjelmien vasteajat pienenevät, kun uusia valmiita ruutuja ei ole jonossa AFR-metodin tapaan.

SFR-metodi mahdollistaa lisäksi näytönohjainten muistin käytön entistä tehokkaammin. AFR-tilassa esimerkiksi kahdella neljän gigatavun muistilla varustetulla näytönohjaimella on kehittäjien käytössä edelleen vain se neljä gigatavua muistia. SFR-tilassa kehittäjät pystyvät osoittamaan kunkin näytönohjaimen tarvitsemaa dataa vain sen näytönohjaimen muistiin, jolloin käytännössä kaksi 4 Gt:n näytönohjainta mahdollistaa 8 Gt:n muistiavaruuden käytön – tai ainakin lähelle sitä.

(Lähde: AMD:n lehdistömateriaalit)