Uusimmat

AMD julkaisi AM4-kannan ja Promontory-piirisarjan uusille APU-piireille ja tuleville Zen-prosessoreille

05.09.2016 17:32 Petrus Laine

AM4-kanta ja Promontory-piirisarja

AMD julkaisi tänään Bristol Ridge -APU-piirien lisäksi uuden AM4-prosessorikannan ja Promontory-piirisarjan AM4-kannallisille emolevyille. AM4 on yhtiön uusi prosessorikanta, johon tulee sopimaan nyt julkaistujen Bristol Ridge -APU-piirien lisäksi myös Zen-arkkitehtuuriin perustuvat Summit Ridge -prosessorit.

AMD:n uusi piirisarja tunnetaan nimellä Promontory. Sen on tarkoitus täydentää APU-piirien ja tulevien Zen-prosessoreiden ominaisuus- ja liitäntävalikoimaa entisestään. Ainakin Bristol Ridge -APU-piirit ovat käytännössä järjestelmäpiirejä, jotka voisivat toimia myös ilman erillistä piirisarjaa. Piirisarjasta julkaistiin kaksi mallia, keskiluokkaan sijoittuva B350 ja edullisiin emolevyihin suunnattu A320. Virittelijöiden ja muiden harrastajien suosimaan huippuluokkaan sijoittuva versio Promontorystä julkaistaan myöhemmin, kenties Bristol Ridge -APU-piirien jälleenmyyntiversioiden mukana tai vasta Summit Ridge -prosessoreiden myötä.

AM4-kanta ja Promontory-piirisarja

Bristol Ridge -APU-piirit tuovat mukanaan emolevyille 8 PCI Express 3.0 -kaistaa, kaksi DDR4-muistikanavaa ja neljä USB 3.1 Gen 1 -liitäntää. Kiintolevyille ja SSD-asemille ne tarjoavat kaksi SATA-liitäntää sekä kaksikanavaisen NVMe- (M.2?) tai PCI Express -liitännän.

Promontory-piirisarja täydentää liitinvalikoimaa versiota riippuen hieman eri tavoin. B350-piirisarjan mukana tulee kaksi USB 3.1 Gen 1 kaksi USB 3.1 Gen 2 -liitäntää sekä kuusi USB 2.0 -liitäntää, kaksi SATA-liitäntää ja yksi SATA Express -liitäntä sekä kuusi PCI Express 2.0 kaistaa muille lisälaitteille. A320-piirisarja tarjoaa muuten samat valikoimat, mutta USB 3.1 Gen 2 -liitinten määrä on tiputettu yhteen. Lisäksi saataville tulee X/B/A300 -mallit hyvin pieniin tietokoneisiin, mutta ilmeisesti niiden kohdalla kyse on vain emolevyn luokittelusta, eikä niissä olisi varsinaista piirisarjaa mukana lainkaan.