Uusimmat

AMD julkaisi DTX-standardin

10.01.2007 21:06 Ville Suvanto

AMD on ilmoittanut tänään kehittävänsä uutta pienen koon emolevystandardia. DTX-nimisen standardin tarkoituksena on AMD:n mukaan niputtaa yhteen useamman eri pienen kokoluokan standardin ominaisuudet. Standardi on avoin kaikille kotelo-, emolevy- ja laitteistovalmistajille, mutta ei ole rajoitettu ainoastaan AMD:n omiin tuotteisiin. DTX:stä on tulossa kaksi eri standardia: DTX ja Mini-DTX, ja niissä on määritelty ainoastaan muutamia vaatimuksia, kuten kiinnityspisteet ja vapaiksi jätettävät alueet. Esimerkiksi Micro-BTX:ssä kaikki on määritelty tarkasti ilmankierrosta I/O-liitäntöihin.

AMD:n mukaan kuluttajamarkkinat tarvitsevat pienen kokoluokan standardeja neljästä syystä: sähköä säästyy, tilansäästön vuoksi, hiljaiset ratkaisut ovat mahdollisia ja lämmöntuotto on kohtuullista. Vastaavasti yritysmarkkinoille AMD ehdottaa seuraavanlaisia perusteluita: pienemmät sähkölaskut laskevat liikekustannuksia, mahdollistaa eriytyneitä ja kilpailukykyisiä ratkaisua sekä pienet laitteet vievät toimistoissa vähemmän tilaa ja ovat suunniteltuja hiljaisiksi. DTX-emolevyt ovat kooltaan 200×244 mm, joten Mini-ITX päihittää sen 170×170 mm koolla, mutta Micro-ATX on hieman kookkaampi 244×244 mm:llä. Mini-DTX on suunnattu alle kuuden litran tilavuuksisiin koteloihin, joissa bittejä murskataan prosessorilla, jonka TDP-arvo on enintään 35 wattia. Emolevyn koko on vain hieman Mini-ATX:ää suurempi, 200×170 mm.

AMD:n päämäärä DTX:llä on joustavuus ja alhaiset kustannukset. Joustavuuden osalta suurimmaksi osatekijäksi laskettaneen taaksepäin yhteensopivuus ATX- ja Micro-ATX-standardien kanssa. Kustannuksia taas on tarkoitus laskea järkevästi suunnitellulla piirilevyn koolla. Useimmat valmistajat kykenevät valmistamaan kaksi ATX-emolevyn piirilevyä yhdestä PCB-paneelista. DTX:llä valmistajien tuotantomäärät kyetään nostamaan neljään DTX- tai jopa kuuteen Mini-DTX-piirilevyyn.

AMD:n uskotaan julkaisevan lopulliset DTX-spesifikaatiot myöhemmin tällä vuosineljänneksellä. Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää milloin, ja jos lainkaan, valmistajat tulevat valmistamaan DTX-standardiin perustuvia tuotteita. Useat kotelovalmistajat ovat kuitenkin jo ilmoittaneet, että DTX-tuotteet ovat suunnitelmissa tämän vuoden aikana.

AMD, Lehdistötiedote

DailyTech, AMD Announces Development of DTX Form Factor