UUSIMMAT

AMD julkaisi ohjesivuston koskien Raven Ridge -piireillä ilmenneitä käynnistymisongelmia

16.02.2018 11:25 | Muropaketin toimitus

Osa uunituoreen AMD:n Raven Ridge -APU-piirin hankkineista käyttäjistä on törmännyt boottausongelmiin. Perussyy tähän on kuitenkin ollut selkeä, käytössä on ollut emolevyn vanha BIOS-versio, joka ei tue Raven Ridge -piiriä. Ohjesivustolta selviää kuinka menetellä, jos kokoonpano ei käynnisty uudella yhdistelmäpiirillä.

Alkuviikosta julkaistut Raven Ridge -piirit ovat yhteensopivia AM4-prosessorikannan sekä viime vuonna julkaistujen 300-sarjan piirisarjojen kanssa. Vanhat emolevyt eivät kuitenkaan ole suoraan yhteensopivia uusien yhdistelmäpiirien kanssa. Yhteensopivuuden varmistaminen edellyttää BIOSin päivittämistä.

Ei täysin yllätä, että tämä on aiheuttanut ongelmia, jotka näkyvät yhteensopivuusongelman vuoksi boottaamattomina kokoonpanoina. AMD reagoi tilanteeseen julkaisemalla ohjesivuston, missä kerrotaan kuinka toimia, jos kyseinen ongelma on ilmennyt. Ensisijaisesti AMD suosittelee, myös Suomessa, lähestymään jälleenmyyjää, jolta voi tiedustella BIOS-päivityksen mahdollisuutta. BIOSin päivityksestä voidaan kuitenkin veloittaa erillinen lisämaksu.

Edistyneemmille käyttäjille AMD tarjoaa ilmaista Boot Kit Solution -työkalua, jonka saa tilattua tämän sivun kautta. Tilauksen tekeminen edellyttää prosessorin tarkkojen tietojen ilmoittamista. Prosessori kannattaa siis varata lähelle, jos lomakkeen haluaa saada lähetetyksi. Työkalun toimitusaikaa ei ole mainittu.

Raven Ridge -piirit ovat hyvin odotettuja, koska ne tarjoavat varsin hyvän suorituskyvyn hintaansa nähden sisältäen prosessorin sekä grafiikkapiirin. Valmiiksi yhteensopivien emolevyjen puute on julkaisun varsinainen ongelma. Mikäli on hankkinut uuden APU-piirin ja 300-sarjan emolevyn sen kaveriksi, on hyvin todennäköistä, että törmää boottausongelmaan, ellei emolevyn pakkauksesta löydy AMD Ryzen Desktop 2000 Ready -merkintää, joka kertoo BIOSin olevan päivitetty. Haastavaksi tilanteesta tekee se, että BIOSin päivitys ilman prosessoria onnistuu vain osassa emolevyjä. Epäonnisemmat tarvitsevat yhteensopivan AM4-kannan prosessorin, että BIOS-päivityksen saa tehtyä.