Uusimmat

AMD julkaisi Polaris-arkkitehtuurin ja Radeon RX 480 -näytönohjaimen

29.06.2016 16:01 Petrus Laine

AMD Radeon RX 480

AMD on julkaissut tänään virallisesti uuteen Polaris-arkkitehtuuriin perustuvan Radeon RX 480 -näytönohjaimen. Muropaketin artikkeli näytönohjaimesta on parhaillaan työn alla ja se pyritään julkaisemaan vielä tänään.

AMD lähti kehittämään Polaris-arkkitehtuuria poikkeuksellisesta suunnasta: julkaistaan aluksi edulliset näytönohjaimet, ja tehonäytönohjaimet vasta myöhemmin Vega-arkkitehtuurin muodossa. Polaris-arkkitehtuuri rakentuu kolmesta peruselementistä: 4. sukupolven GCN-arkkitehtuurista, uusista multimediayksiköistä ja uusista näyttöohjaimista.

AMD 4th gen GCN

AMD:n mukaan 4. sukupolven GCN-arkkitehtuurin Compute Unit yksiköt ovat 15 % nopeampia kuin 2. sukupolven GCN-arkkitehtuurissa kiitos erilaisten yksiköihin tehtyjen optimointien ja uusien ominaisuuksien. Uutta arkkitehtuurissa on esimerkiksi Primitive Discard Accelerator, joka hylkää lopulliselle ruudulle turhia kolmioita jo aikaisessa vaiheessa. AMD:n esimerkkitapauksissa ominaisuus voi nostaa geometriasuorituskykyä parhaimmillaan jopa 3,5 kertaiseksi. Muita Polariksen GCN-uudistuksia ovat esimerkiksi paranneltu Delta-väripakkaus ja kaksinkertaistettu L2-välimuisti.

AMD UVD & VCE Update

Multimediayksiköt hallitsevat Polariksen HEVC- ja VP9-videoiden purun ja pakkauksen, ja streamattujen videoiden laatua luvataan parantaa nopean 2-pass pakkauksen avulla. Näyttöohjaimesta löytyy nyt tuki DisplayPort 1.3- ja 1.4-standardeille sekä HDMI 2.0b:lle, sekä tietenkin tuleville HDR-näytöille. Voit tutustua GCN-arkkitehtuurin uudistuksiin tarkemmin Muropaketin pian julkaistavassa Radeon RX 480 -artikkelissa.

AMD Radeon RX 480 Block Diagram

Radeon RX 480 perustuu Polaris 10 -grafiikkapiiriin. Siinä on käytössä 36 CU-yksikköä, eli 2304 streamprosessoria. Grafiikkapiirin peruskellotaajuus on 1120 ja Boost-kellotaajuus 1266 MHz, jolla saadaan teoreettiseksi luvunmurskausnopeudeksi reilut 5,8 TFLOPSia. 256-bittisen muistiväylän jatkeena olevien GDDR5-muistien kellotaajuus on 4 Gt:n mallilla 1750 MHz ja 8 Gt:n mallilla 2000 MHz, eli muistikaistaa on tarjolla mallista riippuen 224 tai 256 Gt/s. Asynkronisista varjostimista vastuussa olevien neljän ACE-yksikön (Asynchronous Compute Engine) rinnalta löytyy kaksi Hardware Scheduler -yksikköä (HWS), joiden toiminnallisuutta voidaan päivittää mikrokoodilla.

Näytönohjain on varustettu kolmella DisplayPort- ja yhdellä HDMI-liitännällä, ja virtaa sille syötetään yhdellä 6-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä. Referenssiversion jäähdytin perustuu jo tututtuun tapaan radiaalituulettimeen, joka puhaltaa ilmaa grafiikkapiiriä jäähdyttävän kupariytimellisen jäähdytysrivaston läpi ja suoraan ulos kotelosta. Radeon RX 480:n virallinen TDP-arvo on 150 wattia.

Radeon RX 480:n lisäksi luvassa on vielä RX 470- ja RX 460 -näytönohjaimet. RX 470 perustuu RX 480:n tavoin Polaris 10:een, mutta siinä on käytössä vain 32 CU -yksikköä, eli 2048 streamprosessoria. RX 460 perustuu puolestaan Polaris 11 -grafiikkapiiriin, jossa on yhteensä 14 Compute-unit yksikköä ja 128-bittinen muistiohjain.

Petrus Laine

Muropaketin uusimmat