AMD julkaisi Radeon R9 285 -näytönohjaimen

02.09.2014 15:00 Petrus Laine

AMD esitteli uuteen Tonga-grafiikkapiiriin perustuvan Radeon R9 285 -näytönohjaimen juhlistaessaan 30 vuotista taivaltaan grafiikan ja pelien parissa reilu viikko sitten lauantaina. Tuolloin näytönohjaimesta kerrottiin kuitenkin vain pääpiirteet ja julkaisuajankohta. Nyt näytönohjain ja sen yksityiskohdat on julkaistu virallisesti.

Tonga-grafiikkapiiri on AMD:n CodeXL-ohjelman mukaan ensimmäinen uuden Volcanic Islands -perheen edustaja. Graphics Core Next- eli GCN-arkkitehtuurin päivitykset tuovat mukanaan parannetun tesselaatiosuorituskyvyn, häviöttömän delta värienpakkauksen, päivitetyn ISA:n (Instruction Set Architecture), aiempaa paremman skaalaimen ja uudistetun UVD-multimediayksikön. Lisäksi mukana on Sea Islands -perheen tuomat uudistukset, kuten kahdeksan Asynchronous Compute Engineä ja neljä geometriayksikköä.

Häviöttömän delta värienpakkauksen myötä frame bufferin väriarvot talletetaan jatkossa pakattuna muistiin. Sen myötä näytönohjaimen muistikaistaa voidaan hyödyntää 40 prosenttia aiempaa tehokkaammin. UVD-multimediayksikön päivitys tuo mukanaan tuen korkean kuvanopeuden H.264-pakatuille 4K-videoille (High Profile Level 5.2). Lisäksi uutta on AMD Fluid Motion Video -teknologia, joka mahdollistaa videon kuvanopeuden nostamisen esimerkiksi BluRay-elokuvissa (ominaisuus tulee saataville Cyberlink PowerDVD 14:n myötä).

Radeon R9 285:n Tonga-grafiikkapiirin kellotaajuus on maksimissaan 918 megahertsiä. Siinä on käytössä 1792 Stream-prosessoria, 112 teksturointiyksikköä ja 32 ROP-yksikköä. Sen 256-bittisen muistiväylän jatkeena on oletuksena 2 gigatavua 1375 MHz:n GDDR5-muistia, mutta myös 4 gigatavun malleja pitäisi olla tulossa myyntiin. Näytönohjaimen virallinen TBP-arvo (Typical Board Power) on 190 wattia. Se tukee Mantle-, OpenGL- ja DirectX 12 -rajapintoja sekä AMD TrueAudio -teknologiaa.

AMD:n omissa testeissä näytönohjain on keskimäärin noin 15 prosenttia suorituskykyisempi kuin NVIDIA:n GeForce GTX 760. Radeon R9 285 tulee myyntiin välittömästi näytönohjainvalmistajien omaan suunnitteluun perustuvina malleina. Sen veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 249 dollaria, eli sen pitäisi asettua noin 240-250 euron tuntumaan Suomessa.

Muropaketti tulee tutustumaan Tonga-grafiikkapiiriin ja sen uudistuksiin sekä Radeon R9 285 -näytönohjaimeen tarkemmin myöhemmin julkaistavassa näytönohjainartikkelissa.

(Lähde: AMD:n lehdistömateriaalit)

Muropaketin uusimmat