Uusimmat

AMD julkaisi vuoden 2014 vähävirtaisten APU-piiriensä suunnitelmat

14.11.2013 18:08 Petrus Laine

AMD on julkaissut APU’13 tapahtumassa ensi vuoden suunnitelmansa mobiilipuolen vähävirtaisille prosessoreille. Yhtiö aikoo korvata nykyiset Kabini- ja Temash-APU-piirinsä Beema- ja Mullins-koodinimellisillä APU-piireillä.

Uusien APU-piirien sydäminä sykkivät uudet Puma-prosessoriytimet. Piirit tullaan valmistamaan 28 nanometrin prosessilla edeltäjiensä tapaan, mutta AMD:n mukaan APU-piirit tulevat tarjoamaan kaksinkertaisen suorituskyvyn wattia kohden. Lisäksi AMD on lisännyt APU-piireihinsä AMD Security Processor -nimisen yksikön, joka on käytännössä ARM Cortex-A5 -ydin. AMD Security Processor -yksikkö tuo APU-piiriin tuen ARM TrustZone -tekniikalle.

AMD aikoo tuoda markkinoille Beema-APU-piirejä 10-25 TDP-arvolla (Thermal Design Power), jolloin prosessorin suorituskyvyn pitäisi osassa malleja olla kaksinkertainen edeltäviin Kabini-APU-piireihin verrattuna. Mullinsin kohdalla yhtiö ei aio kuitenkaan kaksinkertaistaa suorituskykyä, vaan se on päätynyt pienentämään APU-piirin SDP-arvoa (Scenario Design Power) Temash-APU-piirien 3-4 watista kahteen wattiin.

Suorituskykytesteissä uusi 4,5 wattia kuluttava Mullins suoriutuu PCMark 8 -testissä 35 prosenttia ja 3DMark 11 -testissä 22 prosenttia korkeammin lukemin kuin 8 wattia kuluttava edeltäjänsä Temash. 15 watin versio Beemasta puolestaan suoriutuu samoissa testeissä 24 ja 20 prosenttia korkeammin lukemin kuin 25 watin Kabini.

AMD ei ole kertonut tarkempia tietoja uusien APU-piirien grafiikkaohjaimista, mutta todennäköisimmin APU-piireissä on edeltäjiensä tavoin kaksi GCN-arkkitehtuurin Compute Unit -yksikköä eli 128 Stream-prosessoria. Suorituskykylisät selittynevät korkeammilla kellotaajuuksilla. Grafiikkaohjaimet perustuvat myös kerrotun tiedon valossa edelleen alkuperäiseen GCN-arkkitehtuuriin, sillä Kaverista poiketen APU-piirien ei kerrota tukevan AMD TrueAudio -teknologiaa.

AnandTech, AMD 2014 Mobile APU Update: Beema and Mullins