AMD on laajentamassa APU-mallistoaan huomattavasti

17.06.2020 17:45 Muropaketin toimitus

AMD on tuomassa markkinoille ensimmäistä kertaa pitkään aikaan varsin tehokkaita prosessoreja, jotka sisältävät myös sisäänrakennetun grafiikkapiirin. Yleensä APU:t ovat rajoittuneet verrattain heikkotehoisiin prosessoreihin.

Ryzen 4000G -sarja on vuotojen perusteella kattamassa myös kahdeksan- ja kuusiydinprosessorit aiemmista sukupolvista tuttujen neliydinprosessorien lisäksi. Uusimmassa vuodossa on listattu aiemmin mainitisemattomat Ryzen 5 4600G, Ryzen 5 4600GE, Ryzen 3 4300G ja Ryzen 3 4300GE. Nämä toisivat aiemmin vuodoissa esiintyneiden APU-piirien rinnalle lisää vaihtoehtoja.

Tämän lisäksi AMD on julkaisemassa ammattilaistkäyttöön suunnitelluista Ryzen Pro -prosessoreista grafiikkapiirit sisältävät APU-versiot. Uudessa vuodossa nähdyn Ryzen 7 4700G Pro:n kellotaajuudet vaikuttavat myös varsin lupaavilta.

Prosessorin kellotaajuudeksi on kirjautunut 3D Markin tietokantaan 4,533 gigahertsiä ja grafiikkapiirille 2,3 gigahertsiä. Grafiikkapiirin kellotaajuus on tosin jopa huomattavan korkea, joten lopullisessa julkaisussa tämä todennäköisesti muuttuu.

Muutos AMD:n strategiassa on huomattava, kun aiemmissa Ryzen-sukupolvissa APU-piirit ovat olleet vain neli- ja kaksiydinprosessoreja. Nyt tehokkaimmassa versiossa on kahdeksan prosessoriydintä ja 16 säiettä.