UUSIMMAT

AMD ostaa Xilinxin – mahdollistanee entistä paremman aseman Inteliä vastaan

30.10.2020 19:57 | Muropaketin toimitus

AMD kertoi tiistaina päässeensä sopimukseen puolijohdevalmistaja Xilinxin ostamisesta. Kauppahinta on noin 30 miljardia euroa.

Joidenkin arvioiden mukaan Xilinxin hankinta saattaa olla AMD:n kannalta käänteentekevä, sillä se antaa tietotekniikkajätille enemmän resursseja ja liiketoimintamahdollisuuksia kilpailla Intelin kanssa – etenkin datakeskuksiin ja pilvipalvelusovellutuksiin liittyen.

– Xilinx-yritysostomme merkitsee seuraavaa etappia matkallamme tehdä AMD:sta suurteholaskennan johtava tekijä ja kumppani maailman tärkeimmille teknologiayrityksille, AMD:n toimitusjohtaja Lisa Su puolestaan sanoi.

Kauppa antaa AMD:lle pääsyn piiriteknologioihin kuten FPGA:han. FPGA-järjestelmäpiirit taipuvat moneen ja niiden logiikka on helppo ohjelmoida uudelleen. Ne ovat hyödyllisiä esimerkiksi 5G-teknologiaan liittyen. Xilinxillä on liiketoimintaa myös autoihin ja ilmailuun liittyen – niistäkin saattaa olla AMD:lle jatkossa hyötyä.

Xilinxin hankinta on Lisa Sun aikakauden ensimmäinen suuren luokan yrityskauppa. Joidenkin analyytikoiden mielestä Xilinx-kauppaan liittyy riskejä, ehkä siitäkin syystä, että yritys on kärsinyt Yhdysvaltain kiinalaisyrityksiin kohdistuvista pakotteista. Kauppaa on myös pidetty kalliina. AMD:n osake lähtikin lievään laskuun kaupan julkistamisen aikoihin.