Uusimmat

AMD pyörsi päätöksensä – 400-sarjan emolevyt yhteensopiviksi Zen 3 -prosessoreiden kanssa

20.05.2020 12:32 Muropaketin toimitus

Toissaviikkoisessa blogikirjoituksessa AMD ilmoitti, että tulevat Zen 3 -prosessorit tukevat ainoastaan nykyisiä X570- ja B550-piirisarjoja. Nyt päätöstä on pyörretty sen verran, että yhteensopivuus pyritään järjestämään myös 400-sarjan emolevyille.

AMD julkaisi toissaviikolla blogikirjoituksen, jossa puhuttiin AM4-prosessorikannan tulevaisuudesta, mutta myös Zen 3 -mikroarkkitehtuurin yhteensopivuudesta taaksepäin. Blogikirjoituksessa vahvistettiin, että Zen 3 -mikroarkkitehtuuriin perustuvat työpöytäprosessorit olisivat yhteensopivia ainoastaan nykyisten X570-emolevyjen ja pian markkinoille tulevien B550-emolevyjen kanssa.

Päätös aiheutti voimakasta vastustusta ja sen vuoksi AMD päätti pyörtää päätöksensä. Muun muassa Der8auerille toimitetussa lausunnossa AMD ilmoittaa, että nykyisille B450- ja X470-emolevyille kehitetään beta-BIOS, jonka avulla yhteensopivuus on mahdollista.

Lausunnossa huomautetaan myös, että BIOS-päivitys poistaa yhteensopivuuden vanhempien prosessoreiden kanssa. Vanhempaan BIOS-versioon paluu ei ole mahdollista.

Lisäksi suunnitelmissa on tarjota BIOS-päivitys ainoastaan varmistetuissa tapauksissa, eli käyttäjän tulee todistaa prosessorihankinta ja se, että tältä löytyy sopiva 400-sarjan piirisarjalla varustettu emolevy. Tarkoitus on välttyä tilanteelta, jossa käyttäjän kokoonpano ei suostu boottaamaan. Käytännössä siis vastaavilta tilanteilta, joita ilmeni Ryzen 3000 -työpöytäprosessoreiden julkaisun yhteydessä.

Tarkempia yksityiskohtia luvataan toimittaa lähempänä itse prosessorijulkaisua.