AMD pyrkii jälleen Intelin apajille – nyt tähtäimessä ovat NUC-tietokoneet

07.12.2019 18:14 | Muropaketin toimitus

AMD haluaa parantaa entisestään iskukykyään Inteliä vastaan. Seuraavaksi se haluaa itselleen siivun Mini PC -markkinoista.

AMD tiedotti aikovansa panostaa omaan Mini PC -nimeä kantavaan minitietokone-ekosysteemiin. Tarkoituksena on siis haastaa Intelin NUC (Next Unit of Computing) -tuotesegmentti. Nämä laitteet muodostavat oman kokoluokkansa, jota kutsutaan termillä UFCC (Ultra Compact Form Factor).

Käytännössä NUC-laitteella tarkoitetaan siis erittäin pienikokoista tietokoneen keskusyksikköä. Sen sisällä on 4 x 4 tuuman kokoinen Intelin toimittama NUC Board -emolevy, jossa on integroituna jokin Intelin prosessori – ja jossa puolestaan on yhdysrakenteinen näytönohjain. Intel lanseerasi NUC-ekosysteeminsä vuonna 2013. Intel ei itse valmista NUC-tietokoneita, vaan toimittaa komponentteja valmistajille.

AMD:n tarkoituksena ei ole Intelin tapaan valmistaa itse minikokoisia emolevyjä kolmannen osapuolen valmistajille. AMD haluaa sen sijaan tarjota Ryzen Embedded V1000 ja R1000 -prosessoreita valmistajille, jotta he voivat suunnitella niiden pohjalta oman Mini PC -tietokoneensa. Mukana AMD:n kelkassa ovat jo ainakin ASRock, Simply NUC, EEPD sekä Onlogic.

AMD Ryzen Embedded V1000 tarjoaa parhaimmillaan neljä ydintä, kahdeksan säiettä sekä 11 Vega GPU-laskentayksikköä. Laskentateho nousee korkeimmillaan 3,6 teraflopsiin saakka. R1000:n speksit ovat käytännössä samat, mutta sen avulle ei voi käyttää neljää itsenäistä [email protected]äyttöä.

AMD ei myöskään aio käyttää Intelin NUC-brandia. Sen sijaan suunnitelmissa on luoda ekosysteemi Mini PC -nimellä. Tästä huolimatta jotkin AMD:n kumppanit aikovat kuitenkin pysytellä NUC-nimessä. Mini PC -tuotteet ovat alkuvaiheessa suunnattuja media-, teollisuus-, tietoliikenne- ja yrityskäyttöön. Kerroimme aiemmin myös, miten AMD dominoi Amazonin myydyimpien prosessoreiden listalla.