Uusimmat

AMD Radeon R9 Fury X:n tekniset yksityiskohdat julki

18.06.2015 15:00 Petrus Laine

AMD julkisti Radeon 300 -sarjan ja Fiji-tuoteperheen edellispäivänä E3-messuilla. Radeon 300 -sarjan näytönohjainten myynti alkaa virallisesti tänään ja samalla suuri osa näytönohjainten teknisistä yksityiskohdista tuli julki. Fiji-tuoteperheen R9 Fury X näytönohjain saapuu myyntiin vajaan viikon kuluttua ja R9 Fury ensi kuussa.

Fiji-grafiikkapiiri on ensimmäinen markkinoille saapuva grafiikkapiiri HBM-muisteilla. HBM-muistit ja itse grafiikkapiiri on asetettu UMC:n valmistamalle interposerille. UMC on vastuussa myös osittain TSV-läpivientien (Through Silicon Via) ja microbump-liitinten valmistelusta, mutta niiden viimeistelyn hoitavat yhteistyössä Amkor ja ASE. Amkor ja ASE ovat niin ikään vastuussa HBM-muistien ja Fiji-grafiikkapiirin sijoittamisesta interposerille sekä koko lopullisen 2,5D-piirin kokoamisesta. AMD jakaa prosessin yhteensä kuutentoista erilliseen askeleeseen tyhjästä interposerista valmiiksi 2,5D-piiriksi.

Fiji perustuu Tongan tavoin GCN-arkkitehtuurin kolmanteen sukupolveen ja se tukee DirectX 12- (Feature Level 12_0), OpenGL 4.5-, Vulkan- ja Mantle-rajapintoja. AMD:n mukaan Fiji on suunniteltu erityisesti 4K-resoluutiolle ja VR-käyttöön. Fiji-perheen näytönohjaimissa on yksi HDMI 1.4a- ja kolme DisplayPort-liitäntää. Ne tukevat Radeon 300 -sarjan tavoin TrueAudio-, FreeSync-, Virtual Super Resolution ja Frame Rate Target Control -teknologioita.

Radeon R9 Fury X:n Fiji-grafiikkapiirissä on 64 Compute Unit -yksikköä eli 4096 Stream-prosessoria, 256 teksturointiyksikköä ja 64 ROP-yksikköä. 1050 MHz:n maksimikellotaajudellaan Fury X tarjoaa 8,6 teraFLOPSia laskentatehoa. Fijin muistiohjain on 4096-bittinen ja sen jatkeena olevat 4 gigatavua HBM-muistia toimivat 500 MHz:n (1000 MHz DDR) kellotaajuudella, tarjoten muistikaistaa 512 Gt/s. Fury X:n TBP-arvo (Typical Board Power) on 275 wattia, mutta jäähdytysratkaisun kerrotaan riittävän 500 wattiin asti.

Suorituskykytestejä joudutaan odottamaan vielä vajaa viikko, mutta esimauksi AMD tarjoili lukemia Far Cry 4 -pelistä 4K-resoluutiolla Ultra-asetuksin. AMD:n omien testien mukaan R9 Fury X:n keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus on Far Cry 4:ssä edellämainituin asetuksin 54 FPS ja minimi puolestaan 43 FPS.

Radeon R9 Fury X:n jäähdytysratkaisun kerrotaan tuottavan ääntä tyypillisessä rasituksessa alle 32 dBA samalla kun grafiikkapiirin lämpötila pysyttelee noin 50 asteessa. Vaikka kyseessä on valmisnestejäähdytys, kyseessä ei ole tyypillinen prosessoricoolereista tuttu ratkaisu, vaan se muistuttaa pikemminkin itse rakennettavia nestejäähdytysratkaisuja. Jäähdytysratkaisu on verhottu mustaksi nikkelöityyn, peilipintaiseksi viimeisteltyyn alumiiniin ja pehmeältä tuntuvaan muoviin. Näytönohjaimen kyljessä on punaisella valaistu Radeon-logo ja virtaliitinten takana on yhteensä 9 LED-valoa, joista vihreä kertoo ZeroCore-teknologian olevan käytössä ja loput 8 LEDiä ilmaisevat näytönohjaimen rasituksen kovuutta. Rasituksesta kertovien LEDien värin voi valita punaisen ja sinisen väliltä.

AMD ei ole julkaissut vielä tarkkoja teknisiä yksityiskohtia muista Fiji-tuoteperheen näytönohjaimista. R9 Nanosta yhtiö kertoi kuitenkin sen verran, että se on varustettu yhdellä 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä, sen TBP-arvo on 175 wattia ja se tarjoaa parhaimmillaan kaksinkertaista suorituskykä per watti verrattuna Radeon R9 290X -näytönohjaimeen. Radeon R9 Nano on varustettu yhden tuulettimen jäähdytysratkaisulla ja koko näytönohjaimella on mittaa kuusi tuumaa eli vähän yli 15 cm.

Radeon R9 Fury X:n ja R9 Nanon lisäksi Fiji-tuoteperheeseen tullaan julkaisemaan R9 Fury ja toistaiseksi nimeämätön kahden Fiji-grafiikkapiirin näytönohjain.

Päivitys klo 23.11:

Hardware.fr-sivuston tietojen mukaan AMD on päivittänyt Fijin UVD-yksikön uusimpaan 6-versioon, eli samaan kuin Carrizossa ja uudempaan kuin Tongassa. UVD6 tukee muun muassa H.265 eli HEVC-purkua rautakiihdytettynä. PC Perspective puolestaan kertoo AMD:n viilanneen Fijin geometriayksiköitä tehokkaammiksi kuin Tongassa, vaikka nimellisesti näytönohjaimet edustavatkin samaa GCN-sukupolvea.

Muropaketin uusimmat