UUSIMMAT

AMD varmisti huhutun Vegan olemassaolon

15.03.2016 01:26 Petrus Laine

AMD:n grafiikkapiirien roadmap

AMD on puhunut viime aikoina seuraavan sukupolven Polaris-arkkitehtuuristaan. Eri huhusivustoilla on kuitenkin pyörinyt myös toinen koodinimi: Vega.

AMD:n Polaris-arkkitehtuuriin perustuvia grafiikkapiirejä on luvassa kaksi, Polaris 10 ja Polaris 11. Kaksi grafiikkapiiriä ei kykene kattamaan koko näytönohjainmarkkinoiden skaalaa, mikä selittänee osaltaan epäilyt kolmannesta grafiikkapiiristä.

Nyt AMD on virallisesti varmistanut Vegan olemassaolon. Juuri julkaistun roadmapin mukaan Vega tullaan julkaisemaan tämän vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa. Vega tulee ilmeisesti täydentämään Polaris-arkkitehtuuria, sillä HBM2-muisteja tuskin tullaan tuomaan edullisiin näytönohjaimiin tai edes valtavirtaluokkaan.

Vegan jälkeen on luvassa Navi, joka julkaistaan vuoden 2017 lopulla tai 2018 alussa. Navi tulee panostamaan entistä enemmän skaalautuvuuteen ja tuo mukanaan myös seuraavan sukupolven muistit.

Beyond3D-keskustelualueen käyttäjä iMacmatician on laskenut kuvan piirien etäisyyksiä hieman silmämääräistä tarkemmin. Hänen laskelmiensa mukaan Polaris nostaisi suorituskykyä per watti noin 2,6 kertaiseksi, Vega 3,9 kertaiseksi ja Navi 5,2 kertaiseksi verrattuna nykyisiin 28 nanometrin prosessilla valmistettuihin grafiikkapiireihin.

Muropaketin uusimmat