UUSIMMAT

AMD X570 -piirisarjalle tulossa runsaasti emolevyjä kaikilta isoilta valmistajilta

27.05.2019 21:31 | Muropaketin toimitus

AMD esitteli Ryzen 3000 -sarjan mukana uuden X570-piirisarjan, jota käyttäviä emolevyjä on luvassa kaikilta tunnetuilta valmistajilta. Kuten ennakot povasivat, löytyy lähes kaikista X570-emolevyistä piirisarjaa varten oma tuuletin.

Valmistajista mukana ovat Asus, AsRock, Biostar, Gigabyte ja MSI. Erona aiemman sukupolven X470-piirisarjaan on sen valmistaja. Aiemmat Ryzenien piirisarjat on valmistanut ASMedia, mutta nyt AMD vastaa valmistamisesta itse.

Syy tuulettimelle on piirisarjan kohonnut virrankulutus, jonka on veikkailtu olevan 15 watin TDP:n tienoilla. Tämän syynä on ainakin PCI-E 4.0 -tuki. Uudessa piirisarjassa on 16 PCIe-kaistaa, jotka mahdollistavat kahdelle M.2-liitännän NVMe -asemalle neljä PCIe-kaistaa.

Muita uusia ominaisuuksia ovat mahdollisuus 802.11ax eli WiFi 6 -tuelle, aiempaa useammille USB 3.2 -porteille ja 10 gigabitin verkkokytkimen tuki. Uusi X570-piirisarja on kookkaan näköinen ainakin Gigabyten emolevyssä, joka on yksi harvoista malleista ilman tuuletinta piirisarjalle.

Asus satsaa uusien prosessorien julkaisuun tuttuun tapaan suurella määrällä emolevyjä. Tarjolla on emolevyjä ROG Crosshair-, ROG Strix-, TUF-, Gaming-, Prime- ja WS-sarjoihin. Huomio kiinnittyy laajassa valikoimassa ROG Strix X570-I Gaming -emolevyyn, josta on piirisarjan jäähdytystarpeista huolimatta saatu Mini-ITX -kokoinen.

ASRock julkaisee ainakin neljä emolevyä. Näistä lippulaiva on X570 Taichi. Muita malleja ovat Phantom Gaming, Phantom Gaming 4 ja Steel Legend. Biostarilta on tarjolla Racing X570GT8, joka ehti vuotaa jo ennen julkaisua.

Gigabyteltä on tulossa ilman tuuletinta olevan mallin lisäksi ainakin Aorus X570 Pro, Aorus X570 Master ja Aorus X570 Xtreme. Viimeksi mainittu on ulkonäkönsä perusteella malliston lippulaivana. Gigabyte on aiemmin julkaissut Gaming-sarjaan useita emolevyjä myös AMD:n prosessoreja varten, ja tätä voi odottaa myös tällä kertaa.

MSI on julkaisemassa ainakin kuusi emolevyjä uusia prosessoreja varten. Lippulaivamallina on MEG GODLIKE ja muita malleja ovat MEG Creation, MEG X570 Ace, MPG Gaming Pro Carbon, MPG Gaming Edge ja MPG Gaming Plus. Aiempien sukupolvien Gaming-brändäys on selkeästi vaihtunut MPG-lyhenteeseen uuden piirisarjan mukana. Aiempien vuotojen perusteella myös Colorfulilta odotetaan omia X570-emolevyjä.