Uusimmat

AMD:lta ammattilaistason sovelluksia avoimena lähdekoodina

26.07.2016 17:36 Petrus Laine

AMD GPUOpen Professional Focus Areas

AMD esitteli viime yönä Suomen aikaa Radeon Pro -perheeseen uuden WX-sarjan sekä SSG-mallin, joka tuo suoraan näytönohjaimelle teratavuluokan tallennustilan. Tapahtumassa esiteltiin myös muita yhtiön ammattilaistason sovelluksia. Voit katsoa koko tapahtuman uutisen lopussa olevasta YouTube-videosta.

Radeon ProRenderKenties merkittävin esitellyistä ammattilaistason ratkaisuista on Radeon ProRender. Aiemmin FireRender-nimellä tunnettu renderöitävien objektien fyysisiin ominaisuuksiin pohjaava renderöijä (Physically-based Rendering) tulee saataville avoimena lähdekoodina lähitulevaisuudessa, ja on jo nyt saatavilla ilmaiseksi. ProRender tulee saataville ainakin Autodeskin 3DS Maxiin ja Mayaan, Rhinoon sekä Dassaultin SolidWorksiin. AMD:n mukaan Radeon ProRender eroaa muista markkinoilla olevista samantyyppisistä renderöijistä etenkin useiden grafiikkapiirien ja prosessoreiden paremman hyödyntämisen osalta. Radeon ProRender toimii Windowsilla, OS X:llä ja Linuxilla, ja se tukee kaikkia OpenCL-yhteensopivia laitteita valmistajaan katsomatta.

AMD Radeon Pro - V-Ray

Omien tuotteidensa lisäksi AMD kehaisi myös tuestaan muille renderöijille, kuten OctaneRendererille ja Chaos Groupin V-Raylle. Chaos Groupin Blagovest Taskov on kehaissut twiitissään Radeonien tarjoavan erittäin kilpailukykyistä suorituskykyä yhtiön rendeörijällä. Esimerkiksi hän antoi kohinanpoiston, jossa Radeon RX 480 peittoaa GeForce GTX 1080:n 35 %:lla ja GeForce GTX Titan X:n 275 %:lla. Nopeimman kohinanpoistaja-GPU:n titteli menee kuitenkin Radeon R9 Fury X:lle, joka peittoaa RX 480:n 44 %:lla.

Radeon RaysToinen Capsaicinissa esitelty, mutta vähemmälle huomiolle jäänyt sovellus on Radeon Rays. Aiemmin FireRays nimellä tunnettu Radeon Rays on ilmainen, avoimen lähdekoodin ray tracing -sovellus, joka osaa käyttää hyväkseen kaikkia tietokoneen resursseja ja eri tyyppisiä laskentayksiköitä, kuten prosessoreita, APU-piirejä ja grafiikkapiirejä. OpenCL:ää hyödyntävänä se toimii ProRenderin tavoin myös muiden valmistajien kiihdyttimillä, ja se tukee niin ikään Windows-, OS X- ja Linux -käyttöjärjestelmiä. Pian julkaistava Radeon Rays 2.0 tulee tukemaan OpenCL:n lisäksi ainakin Embree-rajapintaa, sekä muita vielä nimeltä mainitsemattomia rajapintoja.

AMD esitteli tapahtumassa myös Project Loomin. Loom on 360-asteen videoille räätälöity sovellus, joka tukee 4 – 24 kameraa, ja luo niiden maksimissaan 1080p60 -videostreameista 2160p30 (4K UHD) 360-videon reaaliajassa esimerkiksi mobiililaitteilla tai virtuaalilaseilla katsottavaksi. Project Loom tullaan julkaisemaan GPUOpen-sivuston kautta avoimena lähdekoodina myöhemmin tänä kesänä.