UUSIMMAT

AMD:n 5 nanometrin Zen 4- ja Zen 4C -suorittimien julkaisuaikataulu selvisi

13.11.2021 09:15 | Muropaketin toimitus

AMD kertoi tulevista suunnitelmistaan. Heiltä on tulossa uusia Epyc-suoritinperheen suorittimia alkaen ensi vuonna.

Tulevat suorittimet perustuvat viiden nanometrin valmistusprosessiin. Sen myötä niiden sekä valmistustiheys että  energiatehokkuus tuplaantuu, ja tehoakin on luvassa 1,25 kertaa enemmän. Samaa SP5-kantaa käyttävät Genoa- ja Bergamo-koodinimelliset suorittimet ovat suunnattu yrityskäyttöön ja datakeskuksiin.

Genoa tarjoaa 96 Zen 4 -ydintä sekä DDR5- ja PCIe 5.0 -tuet. AMD:n toimitusjohtajan Lisa Sun mukaan Genoat saapuisivat markkinoille joskus vuonna 2022. Techspotin arvion mukaan julkaisu ei venyisi ainakaan loppuvuoteen.

Pilvipalveluiden tarpeisiin optimoitu Bergamo puolestaan tarjoaa 128 Zen 4C -ydintä. Myös se tukee DDR5:ttä ja PCIe 5.0:aa. Zen 4C -ytimissä on pienempi välimuisti ja joitakin ominaisuuksia on karsittu, joten ytimet on mahdollista pakata pienempään tilaan. Ennakkotietojen mukaan niiden kellotaajuus on maltillinen, jotta virrankulutus pysyisi aisoissa. Bergamon odotetaan saapuvan markkinoille vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla.

Kannattaa huomioida, että Zen 4C-ytimistä huhuiltiin aiemmin nimellä Zen 4D. Lue myös: AMD:n Zen 4D -suorittimista kaavaillaan kilpailijaa Intelin Alder Lake -suorittimille – tähtäimessä hybridiarkkitehtuuri – Muropaketti.com