AMD:n ensi vuoden päivitykset niin näytönohjaimiin kuin prosessoreihin selvillä?

27.09.2017 18:36 | Muropaketin toimitus

Verkkoon on vuotanut esitysmateriaalia AMD:n roadmapista seuraaville parille vuodelle. Ensi vuonna luvassa ovat Pinnacle Ridge ja Vega 20.

Informatica Cero -sivustolla on nähtävillä AMD:n roadmapin paljastavaa esitysmateriaalia. Roadmapissa esitellään AMD:n tulevaisuuden suunnitelmia työpöytäprosesoreista, APU-piireistä sekä näytönohjaimista.

Ensi vuonna työpöytäprosessorimallistoon on luvassa koodinimellä Pinnacle Ridge kulkeva prosessorimallisto. Se pohjautuu nykyiseen Zen-arkkitehtuuriin, mutta luvassa on luonnollisesti parantuvaa suorituskykyä. Kyseessä on mahdollisesti 12 nm LP FinFET -valmistusprosessiin siirtymisen myötä tapahtuva parannus. Prosessorikantaan ei ole luvassa muutosta, vaan AMD pysyttelee AM4:ssä. Vuodelle 2019 on luvassa koodinimi Matisse. Siinä siirrytään virallisesti Zen 2 -arkkitehtuuriin, ja samassa yhteydessä siirryttäneen 7 nm:n valmistusprosessiin. Prosessorikannan on tarkoitus pysyä yhä AM4-kannassa.

APU-piireissä ensi vuonna on luvassa Raven Ridge. APU-piiriin yhdistetään Zen-arkkitehtuurin prosessori ja Vega-arkkitehtuurin grafiikkaohjain. APU-piirit tulevat saataville AM4-prosessorikantaan sekä kannettavien tietokoneiden FP5-kantaan. Picasso-koodinimellä kulkevat APU-piirit on tarkoitus julkaista vuonna 2019. Silloin luvassa on päivitetty versio Raven Ridgestä.

Informatica Ceron materiaalin perusteella Vega20-grafiikkapiirit julkaistaan ensivuoden kolmannella neljänneksellä. Siitä selviää myös, että AMD siirtyy käyttämään tulevaa PCI Express 4.0 -standardia. Oletettavasti uudet grafiikkapiirit valmistetaan 12 nm LP FinFET -valmistusprosessilla.

Lisäksi vuotaneeta materiaalista löytyy vertailu, jossa Ryzen 5 PRO Mobile on asetettu Intelin Kaby Lake -arkkitehtuurin i5-prosessoria vastaan suorituskykytesteissä ja virrankulutuksessa. AMD pesee Intelin mobiiliprosessorin selvästi suorituskyvyssä ja virrankulutus on aavistuksen pienempi kuin Intelin mallissa. Vertailun mielekkyyden voi kuitenkin kyseenalaistaa, sillä siitä ei selviä tarkempia yksityiskohtia käytetyistä prosessoreista.