Uusimmat

AMD:n Radeon R9 290 -sarjan suorituskyvyn vaihtelut suurennuslasin alla

06.11.2013 20:24 Petrus Laine

AMD:n vasta julkaistut Radeon R9 290 -sarjan näytönohjaimet ovat kohdanneet epätavallisen vastoonkäymisen. Alunperin Tom’s Hardware -sivuston löydösten mukaan yhtiö olisi lähettänyt arvostelijoille normaalia parempia kortteja verrattuna kauppoihin päätyneihin tuotteisiin. Tämän jälkeen useampi sivusto on ottanut kantaa tapahtuneeseen.

Tom’s Hardware -sivuston mukaan heidän Radeon R9 290 -mallin arvostelukappale osoittautui testeissä nopeammaksi kuin sivuston hankkimat Radoen R9 290X -mallin myyntiversiot. Tom’s Hardware -sivuston testeissä heikompi vähittäismyynnistä hankituista korteista tiputti kellotaajuutensa toistuvasti 727 megahertsin minimikellotaajuudelle. Valitettavasti sivusto ei kerro miten toinen myyntikappale pärjäsi heidän testeissään.

TechReport -sivuston käyttäjä JohnC on todennut myös hänen XFX Radeon R9 290X -näytönohjaimen suoriutuvan huomattavasti heikommin kuin sen pitäisi. JohnC:n kappaleen kellotaajuus vaihtelee Battlefield 4 -pelissä jatkuvasti 727 megahertsin minimi- ja 1000 megahertsin maksimikellotaajuuden välillä.

Myös SweClockers -sivusto on verrannut arvostelukappalettaan myyntiversioon. Sivuston hankkima myyntiversio on merkiltään PowerColor ja sen grafiikkaytimen maksimikellotaajuus on 1000 megahertsin sijasta 1030 megahertsiä. SweClockersin testeissä Uber-moodissa eroa suorituskyvyssä myynti- ja arvostelukappaleiden välillä ei ollut testeissä lainkaan. Quiet-moodissa suorituskyvystä löytyi eroavaisuuksia, mutta ne olivat suurimmillaan vain 2 FPS:ää.

Sweclockers on myös päivittänyt testejään tarkemmin kaavioin. Quiet-tilassa Metro: Last Light testissä kellotaajuus elää huomattavasti arvostelukappaleella myyntiversion piirtäessä lähes suoraa viivaa kellotaajuutensa osalta. Arvostelukappaleen vaihteleva kellotaajuus oli kuitenkin jatkuvasti korkeampi kuin myyntiversion. Uber-tilassa sekä arvostelukappale että myyntiversio pysyivät kumpikin Metro: Last Light -pelissä maksimikellotaajuudellaan.

AMD:n mukaan syy suorituskyvyn vaihteluille olisi näytönohjainten tuulettimissa. SweClockersin testi tukee tätä teoriaa, sillä heidän arvostelukappaleensa tuulettimen nopeus oli Quiet-tilassa eli 40 prosentin maksiminopeudella jatkuvasti korkeampi kuin myyntiversiossa. Arvostelukappaleen tuulettimen nopeus oli keskimäärin 2020 kierrosta minuutissa PowerColorin mallin jäädessä noin 1920 kierrokseen minuutissa. Sivuston nostettua PowerColorin tuulettimen nopeuden vastaamaan mahdollisimman lähelle arvostelukappaleen tuulettimen nopeutta, nousi myös kortin suorituskyky ja kellotaajuus huomattavasti.

AMD on ilmoittanut julkaisevansa ensitilassa uuden ajuriversion, jonka pitäisi varmistaa että Radeon R9 290 -sarjan näytönohjainten tuulettimien nopeudet ovat tasaiset yksilöstä riippumatta, jonka pitäisi varmistaa myös tasainen suorituskyky. Yhtiön mukaan Radeon R9 290X:n tuulettimen nopeus pitäisi olla Quiet-tilassa 2200 RPM ja Uber-tilassa 2650 RPM. Radeon R9 290:n tuulettimen nopeuden pitäisi olla 2650 RPM. AMD pyrkii myös saamaan käsiinsä erityisen oudosti käyttäytyneet korttiyksilöt selvittääkseen onko vika jossain muualla kuin tuulettimen nopeudessa.

Myös Muropaketti tulee testaamaan mahdollisimman pian onko arvostelukappaleen ja myyntiversioiden välillä eroa. Valitettavasti Suomeen ei ole kuitenkaan saapunut vielä kuin yksittäiskappaleita AMD Radeon R9 290X -näytönohjaimesta, joten emme ole vielä saaneet uusia kortteja testattavaksi.

Tom’s Hardware, Sidebar: Variability Turns Into A Graphics Card Crapshoot

TechReport, Updated: Retail Radeon R9 290X cards may be slower than press samples

SweClockers, Snabbtest: Radeon R9 290X i blåsväder för golden samples – SweClockers undersöker

Muropaketin uusimmat