UUSIMMAT

AMD:n Radeon Software siirtää Catalyst-ajurit historiaan

02.11.2015 16:47 | Petrus Laine

ATIn ja sittemmin AMD:n Catalyst-ajurit juontavat juurensa vuoteen 2002. Yhtiö julkaisi ensimmäiset Catalyst-ajurit, versionumeroltaan 02.1, 13. kesäkuuta 2002. Yhtiön ajurit ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta nimetty siten, että ensimmäiset numerot viittaavat vuoteen ja pisteen jälkeiset julkaisukuukauteen.

AMD:n Radeon Technology Groupin tämän päiväinen ilmoitus siirtää Catalystit ajasta ikuisuuteen. Jatkossa AMD:n näytönohjain- ja APU-ajurit tullaan tuntemaan nimellä Radeon Software. Vuosien 2015 ja 2016 Radeon Software -ajurit kulkevat lisänimellä Crimson (Edition), mutta myös perinteinen vuosi.kuukausi-numerointi pidetään mukana. Vaikka yhtiö on todennut ensimmäisten Radeon Software -ajureiden julkaisun tapahtuvan ”ennen vuoden loppua”, viittaavat diat vielä kuluvan kuun aikana tapahtuvaan julkaisuun (Radeon Software Crimson Edition 15.11).

Radeon Softwaren hallintaohjelmisto tulee kulkemaan nimellä Radeon Settings. Se on rakennettu täysin puhtaalta pohjalta Qt-kehitysympäristöä käyttäen. AMD:n mukaan siinä missä Catalyst Control Centerin käynnistyminen vei yhteensä 8 sekuntia, käynnistyy Radeon Settings 0,6 sekunnissa.

Radeon Settings uudistaa peliprofiileja rajusti. Pelit löytyvät suoraan Gaming-välilehdeltä ja niiden kustomoitavat profiilit mahdollistavat paitsi pelikohtaiset asetukset, myös pelikohtaisen ylikellotusprofiilin luomisen. Pelit lisätään Gaming-välilehdelle automaattisella skannauksella, mutta tunnistamatta jääneet pelit ja muut ohjelmat voi lisätä sinne myös käsin. Gaming-välilehdeltä löytyy tietenkin myös globaalit asetukset ohjelmille ja peleille, joille ei ole määritelty omaa profiilia. Ominaisuuspuolelta löytyy ainakin yksi uusi hallittavissa oleva optio: Shader Cache.

Videopuolelta löytyy jatkossa perusasetusten lisäksi kuusi valmiiksi säädettyä videoasetusprofiilia sekä mahdollisuus lisätä oma profiili itse määritellyin asetuksin. Näyttöasetuksista löytyvät kaikki perinteiset asetukset, sekä uusittu yhden klikin Eyefinity-profiilin luonti. Mikäli Radeon Settingsin näkemys oikeista Eyefinity-asetuksista ei ole käyttäjän mielestä oikea, voi Eyefinity-asetukset edelleen myös kustomoida oman makunsa mukaisiksi.

(Lähde: AMD:n lehdistömateriaalit)