AMD:n seuraavan sukupolven APU-prosessorit tuovat tehoboostin pelisuorituskykyyn – DDR5-tuki sekä Navi 2 -grafiikkapiiri tulossa

02.10.2020 18:10 Muropaketin toimitus

Kannettaviin ja edullisiin pöytäkoneisiin kehitetyt APU-suorittimet paketoivat prosessorin yhteen näytönohjaimen. Nyt Linuxin lähdekoodista on löytynyt vihiä AMD:n tulevista parannuksista.

Seuraavan sukupolven Van Gogh -arkkitehtuuriin perustuvien AMD Ryzen APU -suorittimien ominaisuuksista on tihkunut tietoa. Linuxin lähdekoodista löytyi viitteitä siitä, että tulevissa järjestelmäpiireissä olisi tuki DDR5/LPDDR5 -muisteille ja Navi 2 -grafiikkapiirille.

Arkkitehtuurista ei ole vielä kovinkaan paljon informaatiota, mutta se tiedetään, että tulevissa Van Gogh -suorittimissa käytetään TSMC:n 7 nanometrin prosessilla valmistettuja Zen 2 -ytimiä. Tulevan tuoteperheen odotetaan valtaavan markkinoita vähävirtaisissa kannettavissa – mutta ehkä myös työpöytäkoneissa.

Van Gogh -arkkitehtuurin suorittimet ovat ensimmäisiä kuluttajatuotteita, jotka pystyvät hyödyntämään DDR5- ja LPDDR5 -muistia. DDR5 tuo mukanaan harppauksen, sillä se on puolet nopeampaa kuin DDR4-muisti. DDR5:n etuja ovat myös muistipiirien tiheyden kasvaminen, muistihakujen pituuden kaksinkertaistuminen, pienempi käyttöjännite sekä mahdollisuus käyttää yhtä muistikampaa kaksikanavaisessa tilassa.

APU-suorittimille DDR-muistien nopeus on tärkeää, sillä APU:n sisältämällä grafiikkapiirillä ei ole käytettävissään VRAM-muistia kuten erillisillä näytönohjaimilla. DDR5:n pitäisikin tuoda mojova tehonlisäys grafiikkaosastolle kuten peleihin. Van Goghit julkaistaan TechSpotin arvion mukaan mahdollisesti ensi vuoden tammikuussa.