Uusimmat

AMD:n tilanne parantanut prosessori- ja näytönohjainmarkkinoilla

02.03.2018 14:51 Muropaketin toimitus

AMD:n uudet julkistukset ovat menestyneet hyvin komponenttimarkkinoilla ja syöneet kilpailijoiden markkinaosuutta. Näytönohjaimien puolella kasvua tulee kuitenkin todennäköisesti lähinnä kryptovaluuttamarkkinoiden ansiosta.

Prosessorimarkkinat ovat paremmin vertailukelpoiset, sillä ne eivät tällä hetkellä kärsi kryptovaluuttojen kaltaisista häiriöistä. AMD on parantanut markkinaosuuttaan vuodentakaiseen verrattuna tavoitteensa mukaisesti. Vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä sen markkinaosuus oli pöytäkoneiden prosessorimyynnissä 9,9 prosenttia, kun viime vuoden päättyessä osuus oli 12 prosenttia.

Viime vuonna pöytäkoneisiin myytiin noin 96 miljoonaa prosessoria, joten AMD myi noin 11,5 miljoonaa kappaletta. Tämä on noin kaksi miljoonaa enemmän kuin vuonna 2016.  Ryzen-sarjaan ei kuulunut grafiikkapiirin sisältäviä versioita ollenkaan, eikä prosessoreja toimitettu lähes lainkaan valmispakettikoneissa. AMD:ssä on siis odotukset vieläkin korkeammalla kuluvaa vuotta ajatellen, kun Raven Ridge -piirien OEM-toimitukset lähtevät käyntiin kunnolla.

Parannusta odotetaan myös kannettavien tietokoneiden markkinoilta. Kannettavien markkinat eivät ole aiemmin manituissa luvuissa mukana, ja ne ovat vielä noin 60 prosenttia suuremmat kuin pöytäkoneiden markkinat.

Pöytäkoneiden näytönohjaimissa AMD:n markkinaosuus on noussut 33,7 prosenttiin, kun vastaava luku oli vuosi sitten 29,5 prosenttia. Alalla arvellaan viime vuoden myydyistä näytönohjaimista noin kolmen miljoonaan kappaleen päätyneen nimenomaan kryptovaluuttojen louhintaan.

AMD tai NVIDIA eivät kumpikaan halua kovin tarkasti kertoa omia arvioitaan kryptovaluuttojen osuudesta myyntilukuihin. Lisa Su on kertonut hyvin ympäripyöreästi, että kryptovaluuttoja varten myytyjen näytönohjaimien osuus yhtiön myynnistä olisi kymmenen prosentin luokkaa. Asiantuntijat ovat kuitenkin ennustaneen AMD:n tilanteeen olevan heikompi, mikäli kryptovaluutat menettävät arvonsa, eikä niiden louhimiseksi enää hamstrata näytönohjaimia. Näin pohti ainakin Morgan Stanleyn Joseph Moore.