Ampiaisilta lainattu jousto-ominaisuus pitää kuvauskopterin kasassa onnettomuuksissa

18.03.2017 12:25 | | 3

Kuvauskoptereita enemmän lennättäneet tietävät sen tunteen, kun kallis hankinta osuu ohjausvirheen takia seinään, tolppaan tai maahan. Pahimmillaan harmittoman näköisestä kolauksesta on seurauksena satojen tai tuhansien eurojen lasku. Sveitsiläisen yliopiston tutkijat ovat onnistuneet rakentamaan nelikopterin, joka ei vähästä hajoa. Tekniikan idea lainattiin suoraan luonnosta.

Joustavasta materiaalista tehty kehikko kiinnittyy kopterin keskellä olevaan kookkaaseen magneettiin. Lentotilassa rakenne on jämäkkä, mutta törmäyksen osuessa kohdalle magneetit antavat periksi ja lentolaitteen rakenne muuttuu joustavaksi ja törmäyksiä kestäväksi. IEEE Spectrumin mukaan inspiraationa toimivat ampiaiset, ja niiden joustavaan proteiiniin perustuva erikoinen siipirakenne.  Se mahdollistaa siipien pitämisen jäykkänä lennossa, mutta ampiaisen törmätessä siipi muuttuu joustavaksi ja säilyy ehjänä. Vaikka idea varastettiinkin ampiaisilta, on laitteen tekninen toteutus tutkijoiden mukaan hyvin erilainen.

Kopterin elastinen runko ottaa törmäysenergian vastaan, ja taipuu lukuisille mutkille, mutta vain hetki törmäyksestä magneetit napsahtavat takaisin kiinni keskiosaan, ja lento voi jatkua. Testitörmäyksiä tehtiin noin 50 kappaletta, eikä kopteri kärsinyt niistä pysyvää vahinkoa.