UUSIMMAT

Apple julkaisi macOS Sierran virallisesti

21.09.2016 18:00 | Petrus Laine | 8

Apple macOS Sierra

Apple kertoi kesällä muuttavansa Mac OS X:n nimen seuraavan version myötä macOS:ksi. Nyt yhtiö on julkaissut ensimmäisen macOS-version eli Sierran kaikkien saataville virallisesti. Vanhalla nimeämiskaavalla Sierran versionumero olisi 10.12.

Apple listaa Siri-virtuaaliassintentin kenties merkittävimmäksi uudistukseksi käyttöjärjestelmässään. Sirin avulla voi iOS:sta tuttuun tapaan esimerkiksi etsiä tietoa ja tiedostoja, seurata urheilutuloksia ja tehdä merkintöjen kalenteriin. Siri osaa myös esimerkiksi kertoa paljonko käyttäjällä on tyhjää tallennustilaa laitteellaan ja näyttää käyttäjän tietyssä paikassa ottamat valokuvat.

Apple macOS Sierra

Muita uudistuksia macOS Sierrassa ovat esimerkiksi parempi yhteistyö muiden Applen laitteiden kanssa. Käyttäjä voi esimerkiksi kopioida kuvan puhelimella ja liittää sen dokumenttiin Mac-tietokoneellaan. Apple Watchia voidaan puolestaan hyödyntää käyttöjärjestelmän lukituksen automaattiseen avaamiseen. Dokumentti-kansio voidaan nyt synkronoida suoraan iCloud-pilveen, jolloin samat dokumentit ovat käyttäjän kaikkien Apple-laitteiden saatavilla. Käyttöjärjestelmään on lisäksi lisätty tuki Apple Pay -tuki käyttämällä iPhonea tai Apple Watchia maksun hyväksymiseen.

Apple lupaa macOS Sierran osaavan tehdä käyttäjän kiintolevylle lisää tilaa helposti. Käytännössä tämä tapahtuu siirtämällä harvoin käytetyt tiedostot iCloudiin, josta ne voidaan ladata tarvittaessa takaisin. Käyttöjärjestelmä kysyy jatkossa ohjelman asennuksen jälkeen voidaanko sen asennusohjelma poistaa samoin tein, jonka lisäksi se poistaa automaattisesti esimerkiksi ladatut tiedostot, jotka löytyvät koneelta jo valmiiksi. Käyttöjärjestelmä tyhjentää lisäksi roskakorinsa 30 päivän välein automaattisesti.

Applen uusi macOS Sierra tukee kaikkia Mac-tietokoneita, jotka on julkaistu vuoden 2009 syksyllä tai myöhemmin. Voit tutustua macOS Sierran uudistuksiin tarkemmin sen tuotesivuilla.

Keskustelu

Teknisemmistä uudistuksista Sierrassa on ensimmäinen versio APFS:stä, fiksummasta tiedostojärjestelmästä korvaamaan HFS+. Ei voi asentaa vielä käyttistä APFS:lle/konvertoida HFS+:aa tosin. Metal sai myös vihdoin tesselaatiotuen mutta GL on edelleen esihistoriallisella tasolla eikä Vulkanista tietoakaan.

Siri ei kyllä hirveästi kiinnosta vieläkään tai icloudin pakotus.

AFP automount bugittaa vielä tuossa virallisessa versiossa. NAS purkissa itsellä AFP jako niin heittää Connection failed. Pitää painaa Connect As ja Connect (tunnus ja passu muistissa keychainissa)
https://forums.developer.apple.com/thread/51045
SMB toimii ok. Ja myös TimeMachine, joka käsiittääkseni vieläkin käyttää tuota AFP:tä (en ole varma).

Aika maltillisia uudistuksia, mutta tuntuu olevan hieman ripeämmän oloinen kuin El Capitan. Toistaiseksi en ole keksinyt mitään moitittavaa.

Safari selaimen Picture in Picture eli PiP ominaisuus on HERKKUJEN HERKKU!
Kyllä kelpaa laittaa Pasi Viherahon video tuohon pyörimään ja tuplaklikata oikealla hiiren napilla tai trackpadin ollessa kyseessä kahdella sormella kaksi kertaa, tulee oma valikko josta voi valita tuon PiP:in ja videon voi irroittaa selaimesta.

Tuntuu vähän ripeämmältä kyllä muutenkin. Hyvä päivitys. Siriä testailin, sanoin sille "Siri, Apple on paska" se vastasi "No mutta etusukunimi!" :D (tai siis oma nimi tietenkin tuon nickin tilalla)

Safari selain tuntuu entistäkin sulavammalta, smoothimmalta, jota se oli toki aikaisemminkin verrattuna esim Chromeen. Youtube videot tuntuu pyörivän vielä entistäkin pienemmällä CPU loadilla.

Saa nähdä onko vakaampi kuin ElCapitan jossa välillä jotain harvinaisia hetkellisiä jäätymisiä tuli vastaan useamman viikon uptimen jälkeen.

Täytyypäs päivitellä Air'13 vihdoin mavericksista pois, jotta saa uuden officen pelaamaan. Mielenkiintoista nähdä, meneekö hitaammaksi vai nopeammaksi.

Ihan kivalta tuo käyttis vaikuttaa ja hieman nopeammaltakin. Vielä oli englanninkieltä ja suomea vähän sekaisin ainakin mulla kun toissapäivänä päivitin. :D

Ja tuli päivitettyä Hackintosh El Capitanista Sierraan. Päivitys onnistui yllättävän hyvin suoraan App Storesta eikä vaatinut mitään lisämuokkauksia (luulin että koko järjestelmä menis hajalle tosta kun joskus viimeks vuosia sitten päivittelin) :D

Ihan hyvin pelaa. Tuo Safarin PiP on kyllä ihan hyvä.

Tuon aikaisemman AFP ongelman lisäksi Open Directoryssa oli ongelmia. Tämä sama ongelma on ollut mulla aina versiopäivityksen jälkeen. Eli mulla kaksi MacOS Serveriä ja toinen on Open Directory master ja toinen replica. Tuo replica hävisi server työkalusta MacOS Server 5.2 ja MacOS Sierra päivityksen jälkeen ja jos sitä yrittää liittää uudestaan niin ilmoittaa, että replica on jo olemassa. Ratkaisuna seuraava tai voi olla muitakin:

1. Replica koneesta poistetaan Open Directory data ja bootti koneelle

https://support.apple.com/en-us/HT204880

2. Liitetään master koneelta uudestaan tuo kone replicaksi

3. Työasemissa säilyy tuo master serveri, mutta pitää yrittää liittää myös tuo replica serveri, jotta pääsee hyväksymään replica serverin varmenteen. Varmenne asentuu uudestaan ja ilmoittaa, että replica serveri on jo olemassa.

Tuon toimenpiteen jälkeen toimii verkko kirjautuminen ja palvelut jos toinen palvelin (master tai replica) on alhaalla.

Muissa MacOS Server palveluissa ei ollu ongelmia. Toimii omassa käytösssä olevat DNS server, Profile Manager, Time Machine, Caching Service ja Radius (wlan).

Muropaketin uusimmat