Apple siirtyy ARM-prosessoreihin Mac-tietokoneissa kahden vuoden sisällä

24.06.2020 21:21 Muropaketin toimitus

Apple kertoi monta vuotta odotetusta päätöksestä WWDC 2020 -tapahtumassa.

Apple toteuttaa pitkään huhutun ja odotetun siirtymän pois Intelin prosessoreista omiin ARM-arkkitehtuuriin perustuviin prosessoreihinsa myös tietokoneissaan. Siirtymä alkaa varsinaisesti tänä vuonna, kun ensimmäiset Applen omilla prosessoreilla varustellut Macit tulevat kuluttajien saataville. Kokonaisuudessaan Apple siirtyy omiin prosessoreihinsa kahden vuoden aikana.

Vanhojen sovellusten pitäisi toimia tulevaisuudessakin Maceilla, sillä Apple on kehittänyt Rosetta 2 -kääntäjän, joka auttaa x86:lle kehitettyjä sovelluksia toimimaan ARM-arkkitehtuurin prosessoreilla. Sovelluskehittäjille tulee saataville Mac mini, joka sisältää A12Z-järjestelmäpiirin Applen uudella arkkitehtuurilla ja testiversion macOS-käyttöjärjestelmän Big Sur -versiosta.

Samalla Apple julkaisi useita työkaluja, jotka auttavat sovelluskehittäjiä kääntämään sovelluksiaan uusille prosessoreille sopiviksi.

Hexus-verkkosivuston mukaan Applen julkistus ei näkynyt Intelin osakkeen hinnassa, vaan se on pysynyt sitkeästi 60 dollarin tienoilla. Applen tietokoneet ovat noin kolme prosenttia Intelin kuluttajamyynnistä, joten mahdottoman suuresta menetyksestä ei ole kyse.