Applen ex-työntekijät perustivat kaksi vuotta sitten firman – nyt sen osti Qualcomm 1,4 miljardilla dollarilla

16.01.2021 15:46 | Muropaketin toimitus

Qualcomm on tehnyt yrityskaupan, jonka on laajalti arveltu olevan merkittävä koko tietotekniikkateollisuudelle. Sirujätti osti nimittäin itselleen Applella aikaisemmin työskennelleiden työntekijöiden perustaman Nuvian.

Nuvia perustettiin vasta kaksi vuotta sitten. Yrityksen perustaneet työntekijät ovat alansa rautaisia ammattilaisia, jotka ovat olleet mukana kehittämässä muun muassa Applen ensimmäistä ARM-pohjaista suoritinta.

Nuvian perustamisen lähtökohtana on niin ikään kehittää ARM-suorittimia. Yrityksen sivuilla he kertovat missiokseen ”uudelleenmääritellä modernin datakeskuksen suorituskyky”. Yrityksellä on kuitenkin tähtäimessään myös kannettavat, mobiililaitteet sekä muut tietotekniset laitteet.

Overclock3d.net arvelee Qualcommin toivovan sen pystyvän tuomaan markkinoille 1,4 miljardin dollarin (noin 1,15 miljardin euron) yrityskaupan myötä ARM-siruja palvelimiin, kannettaviin ja muihin laitteisiin. Tämä mahdollistaisi ehkä tulevaisuudessa AMD:n ja Intelin haastamisen. Ainakin Nuvialla itsellään on suunniteltuna kunnianhimoinen tiekartta, jonka tavoitteena on haastaa Intelin ja AMD:n lisäksi myös Apple.

Tällä hetkellä Nuvialla on kehitteillä ”joustavaksi” kuvailtu ARM-siru nimeltään Phoenix, josta voisi kehittää variantteja eri käyttötarkoituksiin. Mahdollisia hedelmiä Qualcommin ja Nuvian yhteistyöstä päästään näkemään kuitenkin ehkä vasta vuosien kuluttua.