Asetelma kääntyi päälaelleen – FBI hakkeroi rikolliset ja uhrit välttivät 120 miljoonan euron lunnaat

28.01.2023 13:09 markkuleppilampi

Kiristysohjelmia palveluna (Ransomware as a Service, RaaS) tarjonnut kyberrikollisryhmä sai kokea viranomaisten vastaiskun. Heitä jäljitti Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI.

FBI käänsi tilanteen ympäri, sillä tällä kertaa hakkeroinnin kohteeksi joutuivatkin kyberrikolliset itse. Viranomaiset tunkeutuivat kiristysryhmä Hiven järjestelmiin, häiritsivät sen toimintaa ja takavarikoivat rikollisten sivuston.

Viranomaiset onnistuivat murtautumaan Hive-kiristysjengin järjestelmiin heinäkuussa 2022, jonka jälkeen he aloittivat kuuden kuukauden seurantaoperaation. Operaation aikana viranomaiset muun muassa varastivat purkuavaimia, joita he jakoivat kohteeksi joutuneille uhreille.

Avaimien jaon ansiosta uhrit välttivät yhteensä noin 120 miljoonan euron lunnaat. Hyökkäysten kohteena oli jopa Teksasin koululaitos.

FBI sai myös kerättyä tietoa tulevista hyökkäyksistä, joka antoi kohteille aikaa valmistautua. Tietoa saatiin myös 250 eri tahosta, jotka tekivät yhteistyötä Hiven kanssa.

Tor-verkosssa sijainneen Hiven sivuston poistoon osallistuivat monet maat kuten Saksa, Kanada, Ranska, Liettua, Alankomaat, Norja, Portugali, Romania, Espanja, Ruotsi ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Toimintansa aikana Hivellä on ollut yli 1 500 uhria 80 eri maassa. Se on vuokrannut haittaohjelmiaan muille rikollisille, ja saanut osan uhreilta kerätyistä lunnaista. Pidätyksiä ei ole vielä tehty, mutta niitä on viranomaislähteen mukaan tulossa.

LUE MYÖS: Uusi haittaohjelma ”Hook” sallii Android-luurien vakoilun ja hallinnan – GPS-seurantakin mahdollinen – Muropaketti.com