Uusimmat

Asus vyörytti julki Z370-emolevynsä

02.10.2017 19:07 Muropaketin toimitus

Asuksen emolevymallisto Intelin uudelle Coffee Lake -prosessorisukupolvelle kattaa jo nyt 15 mallia. Näistä Z370-piirisarjallisista emolevyistä EATX, mATX ja mini-ITX-kokostandardit saavat jokainen yhden edustajan, ja muut 11 ovat ATX-kokoisia.

Yhteisiä ominaisuuksia emolevyille on jokaisesta mallista löytyvä, ainakin yksi erityisesti AIO-vesijäähdytysratkaisulle tai vesipumpulle suunniteltu liitin, jonka kautta tarjoutuu ROG-sarjojen malleissa  mahdollisuus mitata jäähdytyksessä käytettävän nesteen ja pumpun toimintaa. Lisäksi vähintään toiselle kahdesta M.2-liitännästä löytyy lämpöripa, osalle on myös rakenteellisesti ohjattu ilmavirtausta. Kaikissa malleissa on myös vähintään yksi metallivahvistettu PCIe x16 -liitäntä.

Lippulaivamalleja ovat EATX-kokoinen Maximus X Apex (kuvassa yllä) ja ATX-standardin mukainen Maximus X Hero. Molemmat kuuluvat ROG-sarjaan. Jos haaveissa on äärimmäinen ylikellotus, vaikkapa nestemäisellä typellä, suosittelee Asus nimenomaan Apex-mallia.

Koon lisäksi näillä kahdella mallilla ei ole suuria keskinäisiä eroja. Apex tukee pykälää nopeampaa DDR4-4266-keskusmuistia, ja siitä löytyy myös Aquantian viiden gigabitin AQC-108 verkkoliitäntä Intelin gigabitin I219-V:n kaverina. Herossa on vain gigabitin verkkoportti, mutta siinä on paikat kahdelle WiFi-antennille.

Apexissa on lisäksi valmius periaatteessa neljän näytönohjaimen yhtäaikaiseen käyttöön, kun Herossa on käytettävissä  kolme paikkaa. Molemmissa on runsaasti USB-portteja I/O-paneelissa: Apexissa kahdeksan, joista yksi on C-tyyppiä. Herossa niitä on myös kahdeksan, joista yksi C-tyyppiä. Herossa tosin kaksi näistä on käyttää vanhempaa USB 2.0 -teknologiaa USB 3.1:n sijaan.

ROG Strix -mallisarja tulee sisältämään ainakin viisi mallia, joista kolme on ATX-kokoista ja kaksi muuta ovat mATX- ja mini-ITX-versio. Mallisarjan lippulaivat ovat yllä kuvassa näkyvät Strix Z370-E ja Strix Z370-F, joiden välillä on valmistajan mukaan kohtuullisen vähän eroa. Ulkonäön lisäksi ne eroavat ainoastaan E-mallista löytyvällä sisäänrakennetulla WiFi-valmiudella sekä sisäisellä USB 3.1 Gen 2 -liitännällä. F-mallista löytyy sisäiset liitännät vain USB 3.1 Gen 1 ja 2.0 -standardeille. Muilta osin malleista löytyy samat liitännät ja ominaisuudet.

MicroATX-malli on Strix Z370-G. Kutistunut koko näkyy lähinnä kahtena PCIe x16 -liitäntänä sekä vähempinä lämpöripoina. Mini-ITX-kokoinen malli on Strix Z370-I, josta on edelleen karsittu PCIe x16 -liitännät yhteen ja muistipaikat kahteen. Molemmat muistipaikat kuitenkin tukevat tässä mallissa jopa DDR4-4333-nopeutta.

Prime-sarja on Asuksen mukaan suunniteltu jo budjettitietoisemmille rakentajille sekä enemmän perusominaisuuksia painottavaan ammattikäyttöön. Näistä malleista on karsittu kalliimpien sarjojen ominaisuuksia. Prime Z370-A-mallissa (kuvassa yllä) halvempi hintaluokka näkyy kuitenkin lähinnä äänikortin vaihtumisena SupremeFX S1220A:sta Crystal Soundin 3 S1220A:han ja sisäänrakennettjen WiFi-antennipaikkojen puutteena.

Toinen Prime-sarjan versio Prime Z370-P on jo riisutumpi malli. USB-C-liitäntää ei kuulu I/O-paneeliin, PCIe x16 -portteja on ATX-koosta huolimatta vain kaksi, muistipaikat tukevat DDR4-3866-nopeutta, eikä useamman näytönohjaimen käytön tukea ole sisäänrakennettu ollenkaan. Kaksi CrossFire- tai mGPU-tilaa tukevaa AMD:n näytönohjainta toimii kuitenkin yhä yhteen. Lisäksi gigabitin verkkoportti on vaihtunut Intelin mallista Realtekin versioon ja äänikortti Realtekin ALC887:ään.

TUF-sarja sisältää kaksi mallia, jotka sijoittuvat hinnaltaan ROG Strix-mallisarjan alapuolelle. Molemmat tukevat kalliimpia malleja hitaampaa DDR4-3866-muistinopeutta. Yllä kuvassa näkyvästä TUF Z370-Pro:sta on riisuttu pois ROG-sarjoista tutut RGB-valaistukset. SATA-liitäntöjä on vain neljä. Lisäksi vain yksi PCIe x16 -paikoista on metallivahvistettu, kun suuressa osassa muita malleja näin on tehty kahdelle paikalle.

TUF Z370-Plus on edustaa samaa mallisarjaaa, mutta siinä on pienin eroin huomioitu paremmin vesijäähdyttäjän tarpeet. AIO-jäähdytysratkaisuille tai pumpuille on kaksi omaa liitäntää Pro-mallin yhden sijaan. SATA-liitäntöjä on jälleen kuusi. Lisäksi Plus-mallissa on USB-C-liitäntä, jota ei Pro-mallista löydy. Plus-mallissa on myös sisäänrakennettu RGB-valaistus, joskin vain sivusta löytyvässä valonauhassa.

Ainakin osa malleista nähdään kaupoissa 5. lokakuuta. Asus ei vielä tarkentanut mitkä malleista tulevat saataville heti ja mitkä myöhemmin. Myös suurin osa hinnoista selviää aikaisintaan muutaman päivän kuluttua, sillä vain Strix Z370-I Gaming -Mini-ITX-mallille löytyy tällä hetkellä myyntihinta, joka on asettumassa reiluun 220 euroon.

Muropaketin uusimmat