Australialla on suunnitelmissa pakottaa Google ja Facebook maksamaan toimitusten uutissisällöstä

03.08.2020 16:29 | Muropaketin toimitus

Australian hallitus julkisti suunnitelmansa, jotka ovat epäilemättä ikäviä Googlen ja Facebookin kannalta. Hallitus haluaa mahdollisesti pakottaa teknologiayritykset maksamaan uutissisällöstä.

Valtion varoista vastaava poliitikko Josh Frydenberg sanoi, että hallituksella on pyrkimyksenä taata ”tasapuoliset toimintaedellytykset reiluuden varmistamiseksi”.  Facebook ja Google puolestaan vastustavat voimakkaasti Australian hallituksen suunnitelmia. Yritysjätit uhkasivat, että he saattavat jättää Australian uutismarkkinan kokonaan taakseen.

Frydenbergin mukaan valtio voisi määrätä huomattavia sakkoja teknologiayrityksille, jotka eivät noudata mahdollisia tulevia säädöksiä. Esimerkkinä mainittiin kymmenen prosentin sakko yrityksen paikallisesta liikevaihdosta. Australian isoimmat mediayritykset ovat painostaneet poliitikkoja voimalla uusien pelisääntöjen puolesta.

Mahdollinen tuleva laki antaisi uutisia tuottaville yrityksille mahdollisuuden toimia yhtenä ryhmänä, joka neuvottelee teknologiafirmojen uutisvirrassa ja hakutuloksissa näkyvän sisällön hinnasta. Jos neuvottelut kaatuisivat, vastuu jatkotoimista siirtyisi Australian viestintä- ja mediaviranomaisen haltuun.

Frydenberg sanoi, että pelissä on on Australian tiedotusvälineiden tulevaisuus. Hän uskoi niin ikään, että lakiesitys tulee kiinnittämään useiden muiden hallitusten huomion ympäri maailmaa.

Googlen edustaja Mel Silva perusteli mahdollisen tulevan lainsäädännön vastustamista muun muassa sillä, että muutos estäisi innovaatioita. Frydenbergin mukaan laista keskustellaan Australian parlamentissa ensimmäisen kerran ”pian elokuun jälkeen.”