Uusimmat

Avoimen raudan Talos-emolevyllä on hintaa lähes neljä tonnia

26.11.2016 12:12 Muropaketin toimitus

talos

Avoimen lähdekoodin ratkaisut ovat käytössä laajalti useimmilla tietotekniikan alueilla. Sen sijaan avoimen raudan ratkaisuja käytössä on vähemmän. Crowdsupply-joukkorahoitussivulla kerätään nyt rahaa avoimeen ATX-emolevyyn nimeltä Talos.

Monelle avoimen lähdekoodin ratkaisuissa tärkeintä on niiden ilmaisuus. Talos-emolevyn kohdalla ohjelmistoista tuttu periaate kääntyykin nurinniskoin, sillä avoimen emolevyn hinta on tällä hetkellä 3700 dollaria joukkorahoituskampanjan kautta hankittuna.

Talosiin ei tietenkään sovi laittaa Intelin tai AMD:n patentteja hyödyntäviä suorittimia, vaan sen on oltava yhteensopiva IBM:n valmistaman Power8-suorittimen kanssa. Power8 perustuu OpenPower-suoritintekniikkaan, jota IBM on rakentanut yhdessä useiden kumppaneidensa kanssa.

Suoritinkannan lisäksi emolevyltä löytyy esimerkiksi kahdeksan muistipaikkaa, joihin saa kiinni enintään 256 gigatavua virheenkorjaavaa DDR3-muistia. x8 PCI Express -väyliä on neljä, lisäksi tarjolla ovat mPCIe ja vanha PCI-väylä. SATA-kiintolevyjä emoon saa kiinni kahdeksan, ja USB-liitäntöjä löytyy myös kahdeksan kappaletta. 40-piikkinen GPIO-headeri on suoraan yhteydessä emolevylle istutettuun FPGA-piiriin.

Crowdsupplyn kautta voi ilmoittautua myös valmiin kokonaisen Talos-emolevyn pohjalle rakennetun tietokoneen ostajaksi. Pakettien hinnat alkavat 7100 dollarista. Oman käyttöjärjestelmänsä voi valita eri Linux-versioiden joukosta.

Kenties yllättävin Talosiin liittyvä fakta on, että sen hinta putosi juuri 400 dollaria – Donald Trumpin vaalivoiton vuoksi. Emolevyt aiotaan valmistaa Yhdysvalloissa, ja Trumpin protektionistiset lupaukset saivat valmistajan pudottamaan hintaa.

Muropaketin uusimmat