UUSIMMAT

BIOS-rajoitukset pakottavat emolevyvalmistajat yksinkertaisempiin käyttöliittymiin ja ominaisuuksien karsimiseen varmistaakseen tuen uusimmille AMD-prosessoreille

11.07.2019 15:56 | Muropaketin toimitus | 1

BIOS-ohjelmistolle on emolevyllä rajallisesti tilaa. AMD:n uusien prosessorimallien myötä emolevyvalmistajista ainakin MSI on joutunut yksinkertaistamaan BIOSia, jotta riittävän monen prosessorimallin mikrokoodit mahtuvat yhteen pakettiin.

MSI joutui poistamaan UEFI BIOSistaan uusia prosessorien alta tuen ensimmäisille AM4-kannan Athlon-prosessoreille sekä RAID-ohjaimen. Jälkimmäisen puuttuminen voi hyvinkin sekoittaa RAID-asemakokonaisuuden BIOSin päivityksen yhteydessä. BIOSia ei siis kannata päivittää Zen 2 -prosessoreille tarkoitettuun versioon, ellei käytä uusimpia AMD Ryzen 3000 -sarjan suorittimia.

Myös graafista käyttöliittymää on reippaasti yksinkertaistettu, jotta uusin AGESA-mikrokoodi saadaan mahdutettua myös vanhemmille emolevyille. Uusissa AMD X570 -emolevyissä onkin tästä johtuen 32 megatavun EEPROM-muisti BIOSille, kun aiemman sukupolven emolevyissä saatettiin käyttää 16 megatavun muistia.

Keskustelu

Hauska otsikko. Ei se maailmaa kaada jos BIOS ruudun käyttöliittymä on simppeli. Ja kyllä mikrokoodillekin löytyy tilaa, kaikki entisiinkin ongelmiin on löytynyt ratkaisu, niin löytyy tähänkin.

Muropaketin uusimmat