Uusimmat

Bitcoin on ”matkalla merkityksettömyyteen” – näin väittävät Euroopan keskuspankin edustajat

03.12.2022 20:21 Muropaketin toimitus

Euroopan keskuspankissa ei pidetä ainakaan alkuperäisestä kryptovaluutasta Bitcoinista. EKP:n blogikirjoituksen mukaan valuutan näkymät eivät näytä hyvältä.

Keskuspankin työntekijöiden Ulrich Bindseilin ja Jürgen Schaafin mukaan Bitcoinia käytetään vain ”harvoin laillisiin siirtoihin”, se on ”spekulatiivinen” ja valuutta on ”matkalla merkityksettömyyteen”.

Bindseil ja Schaaf kirjoittivat keskuspankin blogissa, että Bitcoinin viivyttely 20 000 euron tienoilla oli ”viimeinen keinotekoinen hengenveto”. Hinta putosikin lopulta reilusti alle 16 000 euroon, ja sen jälkeen se on ollut pienoisessa nousussa 17 000 euron tuntumassa.

Bindseil ja Schaaf eivät antaneet armoa Bitcoinille. He kertoivat siinä olevan ”teknologisia puutteita” ja sen olevan ”kyseenalainen” maksuvälineenä. Kaksikko kertoi myös bitcoin-siirtojen olevan ”hankalia, hitaita ja kalliita”, ja heidän mukaansa Bitcoinia ei myöskään ole ”koskaan käytetty merkittävässä määrin laillisiin, tosielämän rahansiirtoihin”.

Lisähaittoja kaksikko löysi siitä, ettei Bitcoin ”tuota kassavirtaa” kuten esimerkiksi kiinteistöt, eikä Bitcoin myöskään tuo osakkeiden tapaan osinkoa tai tarjoa ”sosiaalisia etuja” kuten kulta. Näin ollen Bitcoinin markkina-arvo perustuu heidän mukaansa spekulaatioon.

Bindseil ja Schaaf kehottivat lainsäätäjiä olemaan antamatta legitimiteettiä kryptorahakkeille innovaation nimissä. He varoittivat niin ikään myös kryptoyrityksiin sijoittaneita finanssialan toimijoita pitkän aikavälin mainehaitoista, joita olisi tulossa Bitcoin-sijoittajien tulevien lisätappioiden vuoksi.

Web3 Signalsin mukaan kryptoyrityksiä ovat tukeneet ainakin Goldman Sachs, Morgan Stanley, HSBC, Wells Fargo, Citigroup, Bank of America, Deutsche Bank, UBS, Commonwealth Bank of Australia, Bangkok Bank ja Development Bank of Wales.

TechCrunchin mukaan Bitcoinin lyttäys sai aikaan vastareaktion. Kirjoitus sai kritiikkiä muun muassa sijoittaja Joel Johnilta, joka viittasi Chainalysisisin raporttiin, jonka mukaan vain 0,15 prosenttia kryptotransaktioista liittyy rikolliseen toimintaan.