Bitcoinien louhinta kuluttaa järjettömästi sähköä – Cambridgen yliopisto kertoi kuinka paljon

14.02.2021 20:15 | Muropaketin toimitus

Mahtoikohan Bitcoinin luojakaan arvata, minkälaisen määrän sähköä hänen keksintönsä tulee joku päivä kuluttamaan. Cambridgen yliopiston tutkijat kaivelivat kulutusmääriä tarkemmin.

Bitcoinin valtava energiantarve juontaa juurensa siihen, että kaikki kolikot on louhittava matemaattisen laskennan kautta. Tähän tehtävään on valjastettu niin pöytätietokoneita kuin kannettaviakin tehokkaine näytönohjaimineen.

Cambridgen yliopiston tutkijoiden mukaan bitcoinien louhinta kuluttaa noin 121,36 terawattituntia sähköä vuodessa – se on enemmän kuin väkiluvultaan 44,5 miljoonaisen valtion Argentiinan sähköntarve. Kulutus ei todennäköisesti tule laskemaan, ellei Bitcoinin arvo romahda vuoden 2017 tapaan. Kryptovaluuttamarkkinat nousevat ja laskevat sykleissä, joten on ainakin odotettavissa, että arvo alkaa jossain vaiheessa jälleen laskea.

Yksi bitcoinin arvoa viime aikoina nostanut tekijä on ollut Elon Muskin perustaman sähköautovalmistaja Teslan ilmoitus hyväksyä Bitcoin tulevaisuudessa maksuvälineeksi. Kuhinaa markkinoilla herätti niin ikään tieto, että Tesla oli ostanut bitcoineja peräti noin 1,2 miljardin euron arvosta.

Bitcoin käväisi vielä maaliskuussa 2020 noin 3500 euron arvossa. Kirjoitushetkellä kurssi oli noin 39 000 euroa per bitcoin.

Kerroimme aiemmin kiinalaisesta louhintaoperaatiosta, joka käyttää toiminnassaan satoja GeForce 3060 -kannettavia.

Muropaketin uusimmat