CES 2018 -tapahtuma oli ja meni – Mitä jäi käteen?

14.01.2018 15:30 | Antti Voutilainen

CES

Jokavuotiset CES-kuluttajaelektroniikkamessut keräsivät jälleen kuluneella viikolla ison liudan laitevalmistajia Las Vegasiin. Nyt messuhallien ovet ovat jo sulkeutuneet, joten koostimme katsauksen tapahtumassa nähtyihin, mielenkiintoisiin PC-tuotteesiin ja -uutisiin. 

Ennen virallisia messuja pidettävät lehdistötilaisuudet ovat kiinteä osa messujen kokonaisuutta. AMD paljasti omassa lehdistötilaisuudessaan suunnitelmansa vuoden 2018 prosessorimallistoksi. Tilaisuudessa vahvistui uusien Ryzen-prosessoreiden saapuvan kauppoihin vielä huhtikuun aikana.

HEDT-arkkitehtuurin kokoonpanoa kaavailevillekin oli hyviä uutisia, sillä myös Ryzen Threadripper -prosessorit saavat arkkitehtuuripäivityksen. Samalla AMD paljasti lähitulevaisuuden suunnitelmat grafiikkapiirienkin osalta. Vega-arkkitehtuurista ei tulla näkemään 12 nanometrin versiota. Vega kyllä saa päivityksensä, mutta tätä lopputuotetta ei suunnata kuluttajamarkkinoille.

NVIDIA esitteli messuilla BFGD-standardin (Big Format Gaming Display). NVIDIAn ideana on tuoda 4K-resoluutio, 120 hertsin päivitystaajuus ja HDR-väritoisto suurikokoiselle näytölle. Suurikokoisella tarkoitetaan jopa 65-tuumaisia näyttöjä.

HP, Acer ja Asus ehtivät saamaan messuille omat versiot uudesta näyttöformaatista. Enää tarvitaan vain näytönohjain, joka kykenee puskemaan 120 ruudun tahdilla 4K-kuvaa näytölle. Jättinäyttöjen hintoihin ei otettu ollenkaan kantaa, joten formaatin jalkautuminen laajasti kuluttajamarkkinoille voi ottaa aikansa.

Oheislaitteissa positiivista virityksiä tarjoilivat muun muassa Razer ja Corsair. Logitech julkaisi viime vuonna langattomasti lataavan hiirimaton ja sen kanssa yhteensopivat hiiret. Razer ja Corsair esittelivät messuilla kilpailevat versionsa lataavista hiirimatoista.

Razerin tuotos on langattomasti lataava Firefly HyperFlux -hiirimatto. Maton kanssa yhteensopiva hiiri on Razer Mamba Hyperflux. Uusi teknologia vaati kompromissin. Hiirestä ei löydy akkua, joten se tarvitsee hiirimaton tai kaapelin pysyäkseen virroissa.

Corsairin näkemys langattomaan lataukseen on sijoittaa Qi-latauspiste hiirimaton oikeaan yläkulmaan. Hiiren lataus onnistuu pitämällä hiirtä latauspisteen päällä. Muualla hiiri toimii oman akkunsa varassa. MM1000 Qi -hiirimaton langaton lataus tukee kaikkia Qi-latausta tukevia laitteita. Hiirimatolla voi siis ladata vaikka puhelimensa akkua. Myös paluun laitevalmistajaksi tehnyt Mad Catz paljasti, että myös siltä on tulossa langattomasti lataava hiirimatto. Tarkempia yksityiskohtia Mad Catzin versiosta ei olla vielä kuitenkaan saatu.

Messujen odottamattomimmasta uudesta aluevaltauksesta palkinto menee NZXT:lle. Valmistaja on vakiinnuttanut paikkansa koteloiden ja jäähdytysratkaisuiden markkinoilla. Siitä syystä loikkaaminen emolevymarkkinoille N7 Z370 -emolevyllä on odottamaton siirto. Kyseisen emolevyn erikoisuutena on melkein koko piirilevyn peittävä kotelointi. Muilta ominaisuuksiltaan emolevy asettuu vahvasti samalle viivalle muiden valmistajien tuotoksien kanssa. Emolevyn visuaalisessa ilmeessä on vahvoja vaikutteita valmistajan koteloista, joten potentiaaliseen asiakaskuntaan kuuluvat NZXT:n koteloihin ihastuneet käyttäjät.

Messuilla esiteltiin myös paljon uusia kannettavia tietokoneita. HP esitteli messuilla esimerkiksi Zpectre 15 X360 -kannettavan. Kyseisestä mallista tulee markkinoille versio, josta löytyy Intelin Radeon RX Vega M GL -grafiikkapiiriä käyttävä APU-piiri.

Acer taasen päivittää mallistoaan Nitro 5 -pelikannettavien osalta. Päivityksen myötä kannettavista alkaa jo löytyä valinnanvaraa AMD:n Ryzen-mobiiliprosessorilla varustetuista versioista.

Pienikokoiseten kannettavien sarjassa Acer päivitti Swift 7 -mallin entistä ohuemmaksi. Valmistaja uskaltautui julistamaan kannettavan maailman ohuimmaksi.

Asuksen messusatoa kannettavien sarjassa on kaksi uutta pelikannettavaa. ROG Strix SKT T1 Hero Edition on brändätty League of Legends -pelijoukkueen mukaan. Suorituskykyisempään kastiin kuuluu ROG G703 -jossa näytönohjaimena toimii GeForce GTX 1080.

CES 2018 -messut eivät ehkä tarjonneet mullistavia paljastuksia. Ne tarjosivat kuitenkin paljon uusia tuotteita, jotka monet varmasti toivottavat tervetulleeksi. Esimerkiksi langattomasti lataavien hiirimattojen yleistyminen on selkeä osoitus siitä, että oheislaitteita halutaan kehittää muutenkin kuin lisäämällä niihin LED-valoja. AMD onnistui herättämään mielenkiinnon kevättä kohtaan paljastamalla Ryzen-prosessoreiden suurpiirteisen julkaisuajankohdan.