Uusimmat

CoolChip julkaisi sivuillaan kuvan pyörivään jäähdytyssiiliin perustuvan coolerinsa tuotantoversiosta

06.07.2016 15:14 Juha Kokkonen

coolchip-kinetic-cooler-060716

Olemme uutisoineet Muropaketissa vuosien varrella useampaan otteeseen pyörivästä jäähdytyssiilistä, joka on Sandia National Laboratoriesin patentoima ja jonka kehitysvastuu siirtyi myöhemmin CoolChip-nimiselle yritykselle. Viime vuoden CES-messuilla coolerin toimivaa prototyyppiä esiteltiin yhteistyössä Cooler Masterin kanssa.

Tuolloin Kinetic Cooling Engineksi ristityn pyörivän jäähdytyssiilin kehuttiin tarjoavan 50 % paremman jäähdytystehon puolta pienemmässä koossa ja merkittävästi alhaisemmalla melutasolla. Käyttökohteiksi yritys ilmoitti erityisesti mobiililaitteet, kannettavat tietokoneet, SFF-järjestelmät, serverit sekä muut sovellukset, joissa coolerille ei ole tarjolla paljon tilaa.

Kinetic Cooling Engine koostuu pohjalevystä sekä sen päällä sijaitsevasta pyörivästä jäähdytysrivastosta, jonka muotoilu mahdollistaa sen toimimisen samalla keskipakopuhaltimena. Pohjan ja pyörivän rivaston väliin muodostuu noin 0,03 mm paksu ilmapatja, joka toimii automaattisesti itseään säätävänä hydrodynaamisena kaasulaakerina pintojen välissä. Ohuen ilmakerroksen lämpöresistanssi on hyvin pieni, joten lämpö pääsee siirtymään tehokkaasti pohjasta rivastoon.

Nyt CoolChip on julkaissut Facebook-sivuillaan kuvia coolerista, joka vaikuttaisi olevan pyörivän coolerin valmis kuluttajaversio. Yhdessä kuvassa matalaprofiilinen cooleri on omassa pakkauksessaan ja parissa muussa kuvassa on esitteillä erivärisiksi anodisoituja roottoreita. Kuvatekstissä coolerin kerrotaan olevan speksattu 70 watin TDP-arvolliselle Intel Skylake -prosessorille, mutta tarkempien tietojen luvataan olevan tulossa piakkoin.