UUSIMMAT

CoolChip julkaisi sivuillaan kuvan pyörivään jäähdytyssiiliin perustuvan coolerinsa tuotantoversiosta

06.07.2016 15:14 | Juha Kokkonen | 15

coolchip-kinetic-cooler-060716

Olemme uutisoineet Muropaketissa vuosien varrella useampaan otteeseen pyörivästä jäähdytyssiilistä, joka on Sandia National Laboratoriesin patentoima ja jonka kehitysvastuu siirtyi myöhemmin CoolChip-nimiselle yritykselle. Viime vuoden CES-messuilla coolerin toimivaa prototyyppiä esiteltiin yhteistyössä Cooler Masterin kanssa.

Tuolloin Kinetic Cooling Engineksi ristityn pyörivän jäähdytyssiilin kehuttiin tarjoavan 50 % paremman jäähdytystehon puolta pienemmässä koossa ja merkittävästi alhaisemmalla melutasolla. Käyttökohteiksi yritys ilmoitti erityisesti mobiililaitteet, kannettavat tietokoneet, SFF-järjestelmät, serverit sekä muut sovellukset, joissa coolerille ei ole tarjolla paljon tilaa.

Kinetic Cooling Engine koostuu pohjalevystä sekä sen päällä sijaitsevasta pyörivästä jäähdytysrivastosta, jonka muotoilu mahdollistaa sen toimimisen samalla keskipakopuhaltimena. Pohjan ja pyörivän rivaston väliin muodostuu noin 0,03 mm paksu ilmapatja, joka toimii automaattisesti itseään säätävänä hydrodynaamisena kaasulaakerina pintojen välissä. Ohuen ilmakerroksen lämpöresistanssi on hyvin pieni, joten lämpö pääsee siirtymään tehokkaasti pohjasta rivastoon.

Nyt CoolChip on julkaissut Facebook-sivuillaan kuvia coolerista, joka vaikuttaisi olevan pyörivän coolerin valmis kuluttajaversio. Yhdessä kuvassa matalaprofiilinen cooleri on omassa pakkauksessaan ja parissa muussa kuvassa on esitteillä erivärisiksi anodisoituja roottoreita. Kuvatekstissä coolerin kerrotaan olevan speksattu 70 watin TDP-arvolliselle Intel Skylake -prosessorille, mutta tarkempien tietojen luvataan olevan tulossa piakkoin.

Keskustelu

Taitaa olla kuitenkin normaali jäähdytin. Vain metallinen puhallin eroa.
Selkeästi jäähdyttävä osa on osa kiinteää rakennetta eikä pyörivä.
Se että lämpöä säteilee tuulettimeenki, on hyvin heikkoa jäähdytystä. Parempaan pääsisi kun alin levy olis kuparia.

Mielenkiintoista. Ilmahan on yleensä aika hyvä lämmöneriste (ainakin normaalipaineessa), joten voisi kuvitella, että tuo ohutkin ilmapatja on kuitenkin huonompi lämmönsiirtoon kuin suora kontakti metallista metalliin.

Tosin 0,03 mm on aika olematon jo ja jos ilmanpaine tuossa välissä on vielä suuri niin tuskin se kovin hyvin enää eristää.

Ööh… nyt näyttää kovasti siltä että tuo keskirinkula on vain ilmantuottoon ja reunassa oleva siili sitten oikeasti jäähdytykseen. Eli metallisiipinen keskipakoiscooleri jossa vain pieni osa lämmöstä johtuu pyörivään ripaan.

Jos vanhat hehkutukset "paremmasta jäähdytystehosta" ja "ei kerää pölyä" olisi totta, niin miksi ihmeessä tuossa olisi tuo sivuilla oleva rivasto? Nythän tuo kerää pölyä juuri kuten normaalit tuulettimet ja toimii varmaan 80% samoin kuin mikä tahansa keskipakoiscooleri tähän mennessä. Melun tuotto myös aivan samaa tasoa kuin muissa ihan vain siksi että se ilmavirta pakotetaan tuulettimella rivaston läpi. Vanhassa idea oli se että melu pienempi koska törmäyskohtaa/pyörrekohtaa ei ollut. Nyt on.

Hieman on ulkonäkökin muuttunut vanhasta:
[​IMG]

Tuohon sitten jotkut sopivaan tahtiin vilkkuvat ledit niin saisi aika valoshown ikkunalliseen koteloon.

En tarkalleen muista, mutta hehkutettiin olevan paljon parempi kuin ns perinteiset heatsinkit, mutta tuo facebookin cooleri on suunniteltu 70w tdp prossuille.

Tämä hydrodynaaminen kaasulaakeri kuuluu samaan luokkaan Joulupukin Pääsiäispupun ja fiksun basistin kera. Ts nyt on mennyt hydro ja aerodynamiikka sekasin.

shaaka

En tarkalleen muista, mutta hehkutettiin olevan paljon parempi kuin ns perinteiset heatsinkit, mutta tuo facebookin cooleri on suunniteltu 70w tdp prossuille.

No eihän TDP kerro mitään siitä kuinka hyvä tai huono cooleri on, se vaan kertoo mihin se on tarkoitettu.

Tuo riittää jäähdyttämään 70W kuormaa, kysymys on nyt että tekeekö se sen hiljaisemmin muut vastaavan kokoiset.

mrkukov

Melun tuotto myös aivan samaa tasoa kuin muissa ihan vain siksi että se ilmavirta pakotetaan tuulettimella rivaston läpi. Vanhassa idea oli se että melu pienempi koska törmäyskohtaa/pyörrekohtaa ei ollut. Nyt on.

No teoriassa jos tuo "puhallinosa" poistaa itsessään lämpöä tehokkaasti niin sitä voidaan pyörittää hitaammin kuin vastaavaa muoviflektiä tarvitsisi, jolloin se ilma liikkuu törmäyskohtaan paljon hitaammin ja on siksi hiljaisempi.

Mutta joo, uskon kun näen (arvostelun ja melumittaukset) minunkin osaltani.

Hämääkö muuten silmä, vai näyttääkö tuo ulkosiili ihan tolkuttoman tiheältä?

Mitenkähän kestää tuonne väliin menevän lian tai laitteen kolhut sen ollessä käytössä?
Entä minkä aikaa laakerit kestävät, jotta tuo välimatka pysyy kohdallaan..

Monia hyvin olennaisia kysymyksia, joista ei ole hiiskuttu.

Aika kysenalainen "keksintö".
0,03 mm väli? Sehän menee pölystä tukkoon ensimmäisen viikon aikana!
(ellei siis käytetä labrassa, jossa ei ole pölyä ilmassa)

Toivottavasti on mitä lupailivat pari vuotta sitten, näyttää ainakin ihan erilaiselta kuin silloiset prototyypit.

Heh, hyvää on se, että jotkut jaksavat ideoida tämmöisiä erikoisratkaisuja (pätee lähes millä alalla vaan), ja saattavat siinä sivussa keksiä jotain oikeasti teknologiaa eteenpäin vievää. Itse en usko tämän paremmuuteen (kun ottaa huomioon täällä jo kommentoidut rakenne- ja luotettavuusseikat) sen enempää kuin esim. taannoin esillä ollut "puoli"peltier jäähdytin tai vielä vanhempi nestemetallikiertoinen fiasko (en jaksa nyt kaivaa noista linkkejä enkä muista brändejä).

Tulisikohan tällaiset hyväksi vaihtoehdoksi läppäriin? Alkuun kun katoin, niin näytti aika paljon juuri läppärin tuularilta, mut olikin isompi.. Juurihan noctua oli (jollain tekniikkamessuilla) 3v+ yrittänyt kehittää uutta jäähdytyssiiltä, ei kuulemma mitään hyötyä uudesta mutoilusta vrt. vanhaan on tainnut tulla raja vastaan lämmön siirtämisessä ilmaan kun piirit pienenee niin alkaa paremmatkin keksinnöt kohta olla myöhässä pippaloista.

StevenFlop

Taitaa olla kuitenkin normaali jäähdytin. Vain metallinen puhallin eroa.
Selkeästi jäähdyttävä osa on osa kiinteää rakennetta eikä pyörivä.
Se että lämpöä säteilee tuulettimeenki, on hyvin heikkoa jäähdytystä. Parempaan pääsisi kun alin levy olis kuparia.

Ainakin protossa oli kuparia.

Prototyyppinä näytti jotenkin paljon fiksummalta ja omalaatuiselta.. Aiemmin onkin jo mainittuna tämän nykyversion puolet.

Muropaketin uusimmat