Cooler Master kehittelee pyörivää jäähdytyssiiliä
Noin kolme ja puoli vuotta sitten uutisoimme Sandia National Laboratoriesin suunnittelemasta pyörivästä jäähdytyssiilistä, jonka yritys aikoi lisensoida kaupalliseen käyttöön. Sen jälkeen CoolChip-niminen yritys on ottanut vastuun Sandian patentoiman tekniikan kehittämisestä kaupalliseksi tuotteeksi ja CES-messuilla esitellyn prototyypin perusteella saanut kelkkaansa myös Cooler Masterin.
CoolChipin Kinetic Cooling Engineksi ristimän pyörivän jäähdytyssiilin kerrotaan tarjoavan 50 % paremman jäähdytystehon puolta pienemmässä koossa ja merkittävästi alhaisemmalla melutasolla. Tekniikalla on potentaalia erityisesti mobiililaitteissa, kannettavissa, SFF-järjestelmissä sekä servereissä, joissa coolerille ei ole liiemmälti ylimääräistä tilaa.
Kinetic Cooling Engine koostuu pohjalevystä sekä sen päällä sijaitsevasta pyörivästä jäähdytysrivastosta, jonka muotoilu mahdollistaa sen toimimisen samalla keskipakopuhaltimena. Pohjan ja pyörivän rivaston väliin muodostuu noin 0,03 mm paksu ilmapatja, joka toimii automaattisesti itseään säätävänä hydrodynaamisena kaasulaakerina pintojen välissä. Ohuen ilmakerroksen lämpöresistanssi on hyvin pieni, joten lämpö pääsee siirtymään tehokkaasti pohjasta rivastoon.
Cooler Master esitteli CES-messuilla CoolChipin kanssa yhteistyössä kehitettyä toimivaa prototyyppicooleria, joka on suunnitelty kuluttajakäyttöön työpöytäkoneisiin. Coolerissa pyörivä rivastotekniikka on yhdistetty reunoilla sijaitseviin kiekkomaisiin alumiinilamelleihin, joihin lämpö siirtyy lämpöputkien avulla. Cooler Master aikoo tuoda uutuustekniikkaan perustuvan coolerin markkinoille vielä kuluvan vuoden aikana. Tarkemmasta aikataulusta tai hinnoittelusta ei ole vielä tietoa, mutta Cooler Master aikoo tehdä hinnasta kilpailukykyisen markkinoilta valmiiksi löytyvien coolereiden kanssa.
Tech Report, Cooler Master’s ”kinetic” engine turns rotating heatsink into a fan
IEEE Spectrum, CES 2015: CoolChip’s Kinetic Cooling Engine—Part Fan, Part Heat Sink, Totally Awesome
Sandia National Laboratories, A Fundamentally New Approach to Air-cooled Heat Exchangers (PDF)