Core i9-9900K ylikellotettiin kaikilla ytimillä päälle 7,6 gigahertsiin – juotetulle lämmönlevittäjälle kritiikkiä

22.10.2018 19:13 | Muropaketin toimitus

Ylikellottaja Der8auer onnistui nestemäisen heliumin avulla kellottamaan Intelin uuden Core i9-9900K -prosessorin 7613,19 megahertsiin. Käytössä oli Asuksen ROG Maximus XI Gene Z390-emolevy ja kahdeksan gigatavun kampa DDR4-keskusmuistia.

Tulos on tällä hetkellä HWBotin tietokannan kärjessä. Seuraavaksi parhaalla tuloksella on matkaa Der8aueriin lähes 150 megahertsiä. Intelin uutuudella on lisäksi tehty PiFast ja SuperPi – 32M -suourituskykytestien ennätykset. Intelin mukaan prosessorin julkistustilaisuudessa nähtiin yhteensä 15 eri ylikellotukseen liittyvää maailmanennätyistä, joista yksi oli esimerkiksi paras suorituskyky PCMark-testissä.

Der8auer on ylikellotussaavutuksensa lisäksi nostanut uudesta prosessorista esiin yhden selkeän heikkouden. Pitkään Intelin prosessoreihin odotettu juotettu lämmönlevittäjä ei olekaan parantanut prosessorin jäähdytystä toivotulla tavalla, ja nestemäinen metalli antaa edelleen merkittävän parannuksen suorituskykyyn. Prosessorissa käytetään lisäksi edellisiä sukupolvia paksumpaa lämmönlevittäjää, joka näkyy myös hieman suorituskyvyssä. Der8auerin testeissä ohuemmaksi hiottu lämmönlevittäjä antoi parempia tuloksia.