Dellin uutuusläppärissä on tulevaisuuden tekniikkaa suoraan 60-luvulta

11.01.2018 19:27 | Muropaketin toimitus

Dell mainostaa CES 2018 -tapahtumassa julkaistun XPS 15 -mallinsa olevan tehokkain, pienin ja ohuin markkinoilla oleva 15,6-tuumainen 2-in-1-laite. Erityisen hämmästyttävä on sen näppäimistöratkaisu. 

Laitteen tehoista vastaavat Intelin kahdeksannen sukupolven Core-mobiiliprosessorit ja Radeon RX Vega M -grafiikkapiirit, pelkkään grafiikkakäyttöön on varattu neljä gigatavua HBM2-muistia. Koneen 4K-resoluution näytön luvataan pystyvän esittämään Adobe RGB -väriavaruuden sataprosenttisesti, ja tuottavan siten ”optimaalisen Netflix-kokemuksen”.  Akkukeston luvataan yltävän jopa 15 tuntiin.

Tehokoneen pakkaaminen vain 16 millimetrin paksuuteen on pitkälti kahden tempun ansiota. GORE-lämpöeristyksen myötä koneesta saadaan ohjattua aiempaa tehokkaammin lämpöä ulos.

Kaikkein hämmentävin ratkaisu on kuitenkin sen maglev-tekniikkaa hyöydyntävä näppäimistö. Ensimmäiset varsinaiset kokeilut magneettiseen levitointiin perustuvista kulkuneuvoista tehtiin 1960-luvulla. Nyt samaa teknologiaa hyödynnetään XPS 15 2-in-1 -koneessa, jonka näppäimet leijuvat ilmassa. Niiden liikerata on vain 0,7 millimetriä, huomattavasti vähemmän kuin tavallisen XPS 15 -kannettavan 1,3 millimetriä. MacBook Pro 15 tosin nipistää vielä tästäkin, ja sen näppäimet liikkuvat vain 0,5 millimetriä. Näppäimistön ja kosketuslevyn lisäksi konetta voi käyttää kosketusnäytöllä joko sormilla tai Dellin 4096 painetasoa tunnistavalla kynällä.

Koneen kyljestä löytyy edelleen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, mutta perinteiselle USB-väylälle on heitetty hyvästit. Koneen kahdesta Thunderbolt 3- ja kahdesta USB-C-liitännästä riittänee kuitenkin jaettavaa adapterien avulla vanhempien USB-laitteiden käyttäjille. Biometristä tunnistusta varten tarjolla on Windows Hello -tuella varustettu kamera ja virtanäppäimeen rakennettu sormenjäljenlukija.

Laite on luvattu Suomessakin markkinoille, mutta sen täkäläinen hinta ei ole vielä tiedossa. Yhdysvalloissa koneesta pyydetään vähintään 1300 dollaria. Kovin rohkeaa ei ole ennustaa, että euroissa hintaan napsahtaa vielä hieman lisää päälle.