Uusimmat

Digitaaliset maksut ovat ympäristön etu – näkyy hyvin Suomessa

Kuva: Pexels / Ivan Samkov

03.07.2024 08:55 Muropaketin toimitus

Euroopan digitaalisten maksujen toimialajärjestö (EDPIA) on julkaissut tutkimuksen, joka osoittaa, että digitaaliset maksut ovat ympäristöystävällisempiä kuin käteismaksut. Tutkimuksessa tarkasteltiin käteisen ja digitaalisten maksujen ympäristövaikutuksia kolmessa eri maassa.

Oxford Economicsin laatima tutkimus The Environmental Impact of Digital Over Cash Payments in Europe tarkastelee käteisen ja digitaalisten maksujen ympäristövaikutuksia Suomessa, Saksassa ja Italiassa. Tutkimuksessa hyödynnettiin elinkaarianalyysiä (LCA), jossa mitattiin sekä käteisen että digitaalisten maksujen ympäristövaikutuksia myyntipisteessä vuonna 2022.

Tutkimuksen mukaan digitaaliset maksut kuormittavat ympäristöä huomattavasti vähemmän kuin käteismaksut. Yhden käteismaksun hiilijalanjälki vastaa 2,1 digitaalista maksua Italiassa, 5,9 Saksassa ja peräti 23,5 Suomessa. Tämä tarkoittaa, että jos suomalainen kuluttaja maksaisi vuoden ajan pelkästään käteisellä, hän aiheuttaisi CO2-päästöjä 74 kertakäyttöisen muovipussin verran enemmän kuin pelkästään kortilla tai puhelimella maksava.

Maksamisen hiilidioksidipäästöihin vaikuttaa digitaalisten maksujärjestelmien kehittyneisyys. Suomi erottui selvästi edukseen näistä kolmesta maasta.

”Suomessa sähköiset maksujärjestelmät ovat hyvin kehittyneitä ja tarvetta käteiselle ei juuri ole. Sen vuoksi pankkiautomaatteja on hyvin vähän ja niille on kuljettava pidempi matka”, toteaa Netsin Suomen maajohtaja Suvi Ruoppa.

”Digitaalisiin maksuihin liittyvien järjestelmien kehittäminen on keskeinen tapa vähentää maksamisen hiilijalanjälkeä. Olemme Suomessa edelläkävijöitä, mutta Euroopan mittakaavassa työtä on vielä tehtävänä”, Ruoppa sanoo.

Käteismaksujen osuus on Suomessa nykyisin hyvin pieni. Vielä vuonna 2019 käteismaksujen osuus oli yli kolmannes maksutapahtumista, mutta jo vuonna 2022 osuus oli pudonnut jo 19 prosenttiin.