Uusimmat

DirectX 12 -testi: Eri valmistajien näytönohjaimet yhteistyössä

27.10.2015 22:56 Petrus Laine

DirectX 12 tuo mukanaan monia uudistuksia. Yksi merkittävistä uusia mahdollisuuksia avaavista ominaisuuksista on mahdollisuus käyttää rinnakkain eri näytönohjaimia yhteistyössä. Tämä ei rajoitu vain saman valmistajan näytönohjaimiin, vaan toimii myös eri valmistajien näytönohjainten välillä.

Täysin uudesta ideasta ei ole kyse, sillä LucidLogix yritti samaa Hydra-teknologiansa kanssa jo aiemmin. Hydran toimivuus jätti kuitenkin huomattavasti toivomisen varaa paitsi nopeuden, myös graafisten bugien suhteen.

AnandTech on päässyt testaamaan vielä kehitysvaiheessa olevan Ashes of the Singularityn ensimmäistä versiota, jossa DirectX 12:n tuki eri näytönohjaimille on käytössä. Ashes of the Singularity käyttää ainakin tässä vaiheessa Explicit Multiadapter – Unlinked GPUs -tilaa, jossa jokainen käytössä oleva näytönohjain toimii täysin itsenäisenä yksikkönään, eikä esimerkiksi muistiavaruus tai muut ominaisuudet ole jaettuja. Renderöintitapana on CrossFirestä ja SLI:stä tuttu AFR eli Alternate Frame Rendering, jossa kukin näytönohjain renderöi oman ruutunsa kokonaan.

Ennen itse testin tuloksiin siirtymistä on syytä painottaa, että kyseessä on käytännössä teknologiademon tasolla oleva tuki, joka on todettu vain toimivaksi, ei valmiiksi. Tästä huolimatta se ei aiheuta esimerkiksi grafiikkavirheitä pelatessa, vaikka käytössä olisi eri valmistajan näytönohjaimet.

AnandTechin testeissä nopeimmaksi kombinaatioksi resoluutiosta riippumatta osoittautui Radeon R9 Fury X päänäytönohjaimen ja GeForce GTX 980 Ti avustavana näytönohjaimena. Päänäytönohjain on vastuussa kummankin näytönohjaimen kuvan lähettämisestä näytölle. 2560×1440-resoluutiolla eroa samoihin näytönohjaimiin toisin päin ei ollut kuin pari prosenttia, mutta 3840×2160-resoluutiolla ero muuttui jo merkittäväksi, yli 18 prosenttiin, jonka myötä myös GTX 980 Ti + GTX Titan X- sekä R9 Fury X + R9 Fury -kombinaatiot ohittivat GTX 980 Ti + Fury X -kombinaation. Mikrostutteroinnin osalta on kuitenkin vielä töitä tehtäväksi, sillä kaikilla kombinaatioilla se oli selvästi suurempaa kuin tyypillisesti hyvin optimoiduissa peleissä normaalein CrossFire- tai SLI-kokoonpanoin.

Vanhemmilla näytönohjaimilla tilanne muuttuu selvästi. Siinä missä tuoreimmilla näytönohjaimilla 2560×1440-resoluutiolla ei ollut merkittävää eroa kumpi on päänäytönohjain, on HD 7970- ja GTX 680 -sukupolvien korteilla tilanne päinvastainen. HD 7970:n toimiessa päänäytönohjaimena ja GTX 680:n apulaisena nousee suorituskyky merkittävästi, noin 55 % verrattuna pelkkään HD 7970:aan ja liki 90 % verrattuna pelkkään GTX 680:iin. GTX 680:n ollessa päänäytönohjaimena ja HD 7970:n apulaisena, tippuu suorituskyky alle puoleen verrattuna pelkkään HD 7970:iin ja noin 40 % heikommaksi kuin pelkkä GTX 680.

AnandTech, GeForce + Radeon: Previewing DirectX 12 Multi-Adapter with Ashes of the Singularity