UUSIMMAT

DirectX 12:n esiinmarssi AAA-peleissä alkaa tänä keväänä, mukana myös kotimainen Quantum Break

12.02.2016 19:51 | Petrus Laine

20160212directx12tt

DirectX 12 -rajapinta tuo mukanaan kenties suurimman mullistuksen koko rajapinnan historiassa. Niin sanottuihin matalan tason rajapintoihin lukeutuva DirectX 12 siirtää ison osan näytönohjaimen hallinnasta ajureilta pelinkehittäjille ja mahdollistaa esimerkiksi prosessoriydinten paremman hyödyntämisen.

DirectX 12 -pelejä on saatu markkinoille vasta muutama, ja niissäkin tuki on toistaiseksi lähinnä muodollinen tai kokeellinen. Ensimmäisenä markkinoille DirectX 12 -tuen kanssa ehti Caffeine, ja toisena Descent: Underground. Lisäksi Ashes of the Singularityn ns. early access -versio sisältää tuen uudelle rajapinnalle.

Suorituskykytestejä on nähty kuitenkin vasta kourallinen, ja nekin vain kahden pelin beetaversiosta. Syy testien puutteelle on kuitenkin yksinkertainen: yksikään normaalisti testikäytössä käytetyistä apuohjelmista ei tue vielä DirectX 12 -rajapintaa, jolloin ainut mahdollisuus testitulosten saamiseen on pelin sisäänrakennettu testi – jos sellaista on.

20160211async

Varsinaisten AAA-pelien kohdalla DirectX 12:n esiinmarssi alkaa toden teolla tänä keväänä. Ensimmäisenä AAA-pelinä DirectX 12 -tuella ehtii markkinoille näillä näkymin 11. maaliskuuta julkaistava uusi Hitman. Hitman tulee AMD:n ja IO Interactiven mukaan hyödyntämään DirectX 12 -rajapintaa etenkin asynkronisten varjostimien kanssa. AMD pystyy hyödyntämään asynkronisia varjostimia kilpailijoitaan paremmin ACE-yksikköjen avulla. Yhtiön mukaan Hitman demonstroi niiden hyötyä paremmin kuin yksikään aiempi esimerkki, eli käytännössä paremmin kuin Ashes of the Singularity.

20160212dx12games

Hitmanin perään syöksyy kotimaisen Remedy Entertainmentin Quantum Break, joka julkaistaan 5. huhtikuuta. Quantum Breakin DirectX 12 -tuesta ei ole vielä kerrottu mitään sen tarkempaa, mutta pelin viralliset laitteistovaatimukset listaavat rajapintavaatimukseksi uuden DirectX:n. Pelin laitteistosuositukset luovat puolestaan aivan uudenlaisen virstanpylvään: Remedy ja Microsoft suosittelevat näytönohjaimeksi AMD:n Radeon R9 Fury X:ää tai NVIDIAn GeForce GTX 980 Ti:tä. Yksikään aiempi peli ei ole toimituksen tietojen mukaan kehdannust suositella silloisen näytönohjainvalikoiman ehdotonta kärkeä, vaan suosituksissakin on tyydytty maltillisempiin malleihin.

Hitmanin ja Quantum Breakin lisäksi tänä vuonna on lupa odottaa markkinoille Deus Ex: Mankind Divided-, Fable Legends- ja Gears of War: Ultimate Edition -pelejä suoralla DirectX 12 -tuella. Päivitysten kautta tukea on luvassa tänä vuonna ainakin ARK: Survival Evolvedille, Just Cause 3:lle sekä mahdollisesti Rise of the Tomb Raiderille. Määrittelemättöminä ajankohtina DirectX 12 -päivitystä on puolestaan lupailtu Arma 3:lle, Survariumille ja Elder Scrolls Onlinelle.

Päivitys klo 20.32:

Quantum Breakin Radeon R9 Fury X- ja GeForce GTX 980 Ti -suositukset on korjattu kehittäjän toimesta tarkoittamaan nimenomaan Ultra-asetuksia. Todelliset suositellut näytönohjaimet ovat Radeon R9 390 ja GeForce GTX 970.