UUSIMMAT

DuckDuckGo-selainfirma auttaa nyt muitakin toimijoita estämään jälkiesi seuraamisen – tekee silti myös rahaa

12.03.2020 20:54 | Muropaketin toimitus

Yksityisyydensuojalla profiloitunut selainyritys DuckDuckGo haluaa myös muiden yritysten suojaavan käyttäjän yksityisyyttä. Heillä onkin keino, jolla he voivat auttaa muita toimijoita.

DuckDuckGo tiedotti viime torstaina, että se aikoo jakaa Tracker Radar -nimistä tietokantaa, jossa listataan 5326 domainia. Niitä käyttävät 1727 yritystä ja organisaatiota käyttäjien seuraamiseen netissä. Tiedot ovat saatavilla kaikille halukkaille – ainakin selainvalmistaja Vivaldi aikoo hyödyntää listausta käyttäjiensä yksityisyyden suojaamisessa.

DuckDuckGo haluaa tehdä silti tulosta käyttäjän yksityisyyteen panostamisesta huolimatta. Tracker Radar -tietokannan voi lisensoida maksusta, jolloin DuckDuckGo avustaa sen hyödyntämisessä. Yritys näyttää myös mainoksia käyttäjilleen, mutta vain hakutermien perusteella – ei ympäri internetiä tapahtuvaan käyttäjän profilointiin tai tietojen keräämiseen pohjautuen.

TechRadarin mukaan verkkomainontateollisuus on yksi suurimmista yksityisyyden loukkaajista. Tarkoituksena on rakentaa ihmisistä profiileja, jotta mainokset voidaan kohdistaa tehokkaasti.

Myös tavalliset kansalaiset ovat kiinnostumassa yksityisyydensuojasta – Ciscon tutkimuksen mukaan 32 prosenttia nettikäyttäjistä on tehnyt toimia yksityisyytensä suojaamiseksi.