Uusimmat

Edes verkkohuijarit eivät ole turvassa verkkohuijareilta – itkevät keskustelupalstoilla valtavista menetyksistä

11.12.2022 09:27 Muropaketin toimitus

Jos on joutunut verkkohuijauksen uhriksi, voinee ehkä saada pientä lohtua siitä, etteivät huijaritkaan ole turvassa.

Tietoturvayritys Sophosin tutkimuksen mukaan kyberrikolliset tulevat huijatuksi rehellisten kansalaisten tapaan, ja tämä on yleisempää kuin on arvattukaan.

Kyberrikolliset käyttävät epärehellisessä toiminnassaan hyödyksi erilaisia hakkerointipalstoja ja markkinapaikkoja. Rikolliset etsivät niistä ohjelmistoja, joita he ostavat kyberrikostensa toteuttamiseen.

Sophosin mukaan rikolliset joutuvat tasaiseen tahtiin huijatuiksi, ja summat voivat nousta suuriksi. Keskimäärin puhutaan useiden satojen eurojen menetyksistä per huijaus, ja usein kyse on tuhansista euroista.

Huijausten kohteeksi joutuvat sekä ostajat että myyjät. Eräässä tapauksessa myyjä ei saanut Windows-haavoittuvuudesta luvattua 123 000 euroa.

Rikolliset asettavat itsensä vielä suurempaan liemeen, kun he palaavat keskustelupalstoille valittamaan tulleensa huijatuksi. Tällöin he saattavat jättää jälkeensä leivänmuruja tiedoistaan, joiden perusteella heidän henkilöllisyytensä voi selvitä poliisille ja tietoturvatutkijoille.

Tutkimuksen kattaman 12 kuukauden ajanjakson aikana keskustelupalstoja käyttävät rikolliset menettivät yli 2,3 miljoonaa euroa huijareille, Sophos kertoi.