UUSIMMAT

Ekoväitteet romukoppaan – kryptovaluutta Chian louhinta voi tuhota 512 gigatavun SSD-aseman 40 päivässä

15.05.2021 20:34 | Muropaketin toimitus

Uusi kryptovaluutta Chia on profiloitunut ekoystävällisenä vaihtoehtona Bitcoinille, joka kuluttaa nykyisin joka vuosi enemmän sähkö kuin Ruotsi. Ekoystävällisyyteen Chia on pyrkinyt valjastamalla louhintaan HDD- ja SSD-asemat.

Todellisuus ei vaikuta kuitenkaan kovinkaan vihreältä, sillä asemien elinikänä hupenee huomattavasti Chiaa louhittaessa. Euromarkkinoilla KFA2-nimellä tunnettu Galax on jo ilmoittanut, ettei sen tuotteiden takuu päde, jos heidän levyjään käytetään Chian louhimiseen.

Kiinalaisen Fast Technology -sivuston mukaan jatkuva Chian louhinta hajottaa SSD-aseman jo 40 päivässä, vaikka normaalisti levyn elinaika olisi viidestä kymmeneen vuotta. Isommat asemat kestävät pidempään, mutta teratavunkin asema menee toimintakyvyttömäksi noin 80 päivässä ja 2 teratavun asema 160 päivässä.

SSD-asemien hinnat on ainakin vielä aika edulliset, joten louhijat voivat ostaa uusia asemia ja heittää vanhat ja toimimattomat asemat pois. Tämä ei tietystikään ole kovin ympäristöystävällistä.

Vaihtoehtona on ostaa erittäin kestäviä NVMe SSD -asemia TeamGroupilta, jotka on suunniteltu kryptovaluutan louhintaan. Niiden hinnat ovat kuitenkin korkeat. Chian vuoksi HDD -ja SSD- asemien varastot ovat olleet hupenemassa, joten on mahdollista, että hinnat saattavat nousta tavallisissakin asemissa.

Muropaketin uusimmat