UUSIMMAT

Elon Musk kertoi Starlink-satelliittiverkostaan – uskoo 500 000 käyttäjään ensimmäisenä vuotena

06.07.2021 12:41 | Muropaketin toimitus

Teknologiamiljardööri Elon Musk on antanut joskus optimistisia lupauksia. Jää nähtäväksi, miten uusimman lupauksen toteutumisen käy.

Musk insinööreineen on kehittämässä maailmanlaajuista satelliitteihin perustuvaa Starlink-tietoverkkoa, jonka kautta ihmiset kautta Maapallon pääsisivät käsiksi nopeaan internetiin. Teslan ja SpaceX:n toimitusjohtaja Musk sanoi vastikään Mobile World Congressissa, että Starlink on maailmanlaajuisesti – lukuunottamatta napa-alueita – saatavilla jo elokuussa. Napa-alueillekin verkko olisi Muskin mukaan tulossa elokuun jälkeen puolen vuoden sisään.

Musk toivoo niin ikään, että Starlink saisi yli puoli miljoonaa käyttäjää ensimmäisen vuoden aikana. Avoimessa beta-testissä olevalla Starlinkillä on jo lähes 70 000 käyttäjää.

Starlink on saatavilla tällä hetkellä 11 maassa ja sen käyttö maksaa 99 dollaria (noin 83 euroa) kuukaudessa. Lisäkuluja tuovat satelliittilautanen ja WiFi-reititin, jotka maksavat kertakorvauksena 500 dollaria (noin 420 euroa). Myöhemmin laitteiden kustannusten pitäisi laskea.

Beta-käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä verkon nopeuteen. Latausnopeudet ovat olleet 200 megabittiä sekunnissa ja upload-nopeudet yli 30 megabittiä sekunnissa. Latenssi on liikkunut välillä 20-45 millisekuntia.

Muskin satelliittiverkon saatavuutta saattaa rajoittaa lupien hankinta toiminnalle eri valtioissa.