Elon Muskin kommentti Bitcoinin ympäristöystävällisyydestä kuohutti – asiantuntija eri linjoilla

01.05.2021 16:55 | Muropaketin toimitus

Tutkimusten mukaan Bitcoinin hiilijalanjälki on yhtä suuri kuin joidenkin valtioiden. Elon Musk antoi silti ymmärtää siinä olevan potentiaalia ympäristöystävällisyyteen.

Elon Musk oli samoilla linjoilla Twitterin toimitusjohtajan Jack Dorseyn kanssa, joka väitti Bitcoinissa olevan potentiaalia olla ympäristöystävällinen – jos Bitcoinin louhijat työskentelisivät yhteistyössä uusiutuvaa energiaa tuottavien energiayhtiöiden kanssa.

Square on Dorseyn omistama digitaalisten maksupalvelujen tarjoaja. Yrityksen Square Crypto -Twitter-tili antoi ymmärtää, että Bitcoin olisi avainasemassa uusiutuvan energian tulevaisuudessa. Dorsey twiittasi tähän, että Bitcoin on kannuste uusiutuvan energian käyttämiseen – johon puolestaan Musk vastasi: ”Totta.”

Square perusteli kantaansa muun muassa sillä, että louhijoiden ja uusiutuvan energian tuottajien yhteistyö johtaisi vihreän energian tulevaisuuteen ainakin siten, että aurinko- ja tuulisähköä tuottavat projektit muuttuisivat tuottaviksi.

Kirjailija ja Bitcoin-kriitikko David Gerard tyrmäsi väitteet ”kyyniseksi yritykseksi viherpestä Bitcoin”. Hänen mukaansa Bitcoin toimii hiilienergian varassa. Hän antoi esimerkkinä Xinjiangissa onnettomuuden vuoksi sulkeutuneen hiileen perustuvan sähkölaitoksen. Gerardin mukaan sähkölaitoksen sulkeutuminen johti louhimisongelmiin ja Bitcoinin arvon laskuun.

BBC kertoi, että Bitcoin-asiantuntija Phil Geiger kuitenkin huomautti uusiutuvan energian käytön tuovan eniten voittoja louhijoille. Tällaista louhintaa tapahtuu ainakin Islannissa ja Norjassa.

Tutkimusten mukaan Bitcoin-verkko ja sen louhinta vie valtavasti sähköä. Cambriden yliopisto kertoi, että jos Bitcoin olisi valtio, se olisi valtioiden joukossa 30 suurimman sähkönkuluttajan joukossa.