Uusimmat

Elon Muskin sähköpostit julki – nyt hän luopui oikeusjutusta OpenAI:ta vastaan

Elon Musk dokumenttisarjassa Musk ja Twitterin valloitus (2023) © PBS / Yle

14.06.2024 16:16 Markku Leppilampi

Elon Musk luopui kuukausia työn alla olleesta kanteestaan OpenAI:ta vastaan juuri ennen kuin asiasta olisi pitänyt järjestää kuuleminen. Hän ei antanut selitystä sille, miksi hän luopui oikeusjutusta.

Musk oli perustamassa tekoäly-yhtiö OpenAI:ta, mutta on sittemmin vetäytynyt sen hallituksesta. Musk on perustellut vetäytymistään ja kannettaan ainakin sillä, että hänen mukaansa OpenAI:n piti olla ennemminkin ihmiskuntaa auttava taho kuin voittoja tavoitteleva yritys.

Koodin Musk olisi omien sanojensa mukaan halunnut olevan avointa. Musk sanoi kanteessaan esimerkiksi läheisten suhteiden Microsoftin kanssa kuitenkin vääristävän OpenAI:n tehtävän.

OpenAI torjui Muskin väitteet ja kutsui niitä ”epäjohdonmukaisiksi”. Yritys julkaisi maaliskuussa myös blogikirjoituksen, joka sisälsi useita Muskin sähköposteja OpenAI:n alkuajoilta.

Sähköpostit vaikuttivat osoittavan, että myös Musk halusi yrityksen ansaitsevan suuria summia tekoälytavoitteiden saavuttamiseksi ja tarvittavien laskentaresurssien rahoittamiseksi.

Oikeusjutusta luopumisen ilmoittamista edeltävänä päivänä Musk kritisoi OpenAI:ta viesteissään sosiaalisen median palvelu X:ssä. Kritiikin kohteena oli muun muassa käyttäjätietojen käsittely ja yhteistyö Applen kanssa.

Musk uhkasi kieltää Applen laitteiden käytön yrityksissään, jos ChatGPT tulee yhdysrakenteiseksi Applen käyttöjärjestelmissä. Hän katsoo sen olevan tietoturvauhka.

Musk syytti OpenAI:ta myös kilpajuoksusta ihmismäisen AGI-tekoälyn kehittämisessä ”voittojen maksimoimiseksi”. OpenAI on syyttänyt Muskia mustasukkaisuudesta, joka johtuisi siitä, ettei hän ole enää mukana OpenAI:ssa. Hän jätti OpenAI:n vuonna 2018 epäonnistuneen yrityksensä jälkeen ostaa OpenAI sähköauto-, robotiikka- ja tekoäly-yritys Teslalle.

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat