Uusimmat

Emolevyvalmistajat hylkimässä vanhempia AM4-kannan prosessoreita BIOS-tilan puutteen takia

20.06.2018 18:55 Muropaketin toimitus

Useat emolevyvalmistajat ovat tulevissa emolevyissään luopumassa tuesta ensimmäisenä julkaistulle AMD:n AM4-prosessoriarkkitehtuurille eli Bristol Ridgelle. Syynä on, että useamman prosessorisukupolven tukeminen vaatisi enemmän muistia BIOS-piireille.

Emolevyissä on tyypillisesti 16 megatavun piiri BIOSille. Kookkaampi 32 megatavun piiri olisi yli tuplasti kalliimpi, joka ajaa emolevyvalmistajat mahdollisesti mielummin vähentämään prosessoritukea, kuin lisäämään valmistuskustannuksia. Osa valmistajista on silti ilmeisesti siirtynyt myös suuremman muistin sisältäviin piireihin.

Kyse ei ole Bristol Ridgen kohdalla kovinkaan dramaattisista tapahtumasta. Kyseinen APU-sukupolvi ilmestyi jo ennen Ryzen-prosessoreja, eikä se osoittautunut kovinkaan suureksi myyntimenestykseksi. Se oli kuitenkin alkuvuodesta pinnalla, sillä AMD on lähetti lainaan juuri kyseisen arkkitehtuurin prosessoreja AM4-emolevyjen omistajille BIOS-päivityksiä varten osana takuupalveluaan. Päivityksillä haluttiin mahdollistaa uusien Raven Ridge -APU-mallien hankita myös vanhempien AM4-emolevyjen omistajille. AMD tukee edelleen omasta puolestaan AM4-kantaa vuoteen 2020 asti.

Prosessorituen kavantamisen vaihtoehtona olisi myös BIOSien tiedostokokoja pienentäminen käyttöliittymän ulkoasua yksinkertaistaistamalla. Saa nähdä tarttuuko jokin emolevyvalmistaja tähän mahdollisuuteen. AnadTechin laskelmien mukaan AM4-alustalle on saatavina lukumääräisesti aika niukasti prosessoreja, joten joko AM4-kannan prosessorien mikrokoodit ovat keskimääräistä isompia tiedostoja tai koko AM4-kannan koodipohja vie tyypillistä enemmän tilaa.