UUSIMMAT

Ensimmäisen gigatavuluokan kiintolevyn hinta oli suolainen! Katso erikoiset faktat tietokoneiden historiasta

02.01.2021 10:29 | Muropaketin toimitus

Disneyllä ei alkujaan ymmärretty tietokoneanimaation arvoa. Myös muita kummia faktoja alla olevassa listassa.

1. IBM:stä oli ensimmäinen valmistaja, joka toi markkinoille gigatavun kapasiteetin ylittävän kiintolevyn. 2,5 gigatavun asema – nimeltään 3380 – tuli markkinoille vuonna 1980 ja se maksoi 40 000 dollaria (noin 32 700 euroa). Painoa kiintolevyllä oli yli 225 kiloa. Ei siis sovellu kannettavaan.

2. Yksi pahimmista Yhdysvalloissa tapahtuneista hakkeroinneista tapahtui työntekijän uteliaisuuden vuoksi vuonna 2008. Työntekijä löysi USB-tikun parkkipaikalta ja tökkäsi sen työkoneeseensa. Tikun oli ikävä kyllä tiputtanut parkkipaikalle vieraan valtion tiedustelupalvelu.

Kone saastui ja sen kautta päästiin käsiksi Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen USCENTCOM-päämajan tiedostoihin, jolloin tuhansia salaisia asiakirjoja päätyi ulkopuolisten käsiin. Pentagon käytti jälkien siivoukseen 14 kuukautta.

3. Teknologiagurut ovat viihtyneet aikoinaan paljon autotalleissa. Niin Apple, Microsoft kuin HP:kin nimittäin sai alkunsa autotallissa.

4. Modernin tietokoneen isänä pidetään Charles Babbagea, sillä hän keksi tietokoneeksi katsottavan laitteen jo vuonna 1833. Ensimmäisenä tietokoneena pidetään kuitenkin usein ENIAC-nimistä tietokonetta, joka otettiin käyttöön Yhdysvalloissa vuonna 1945.

5. Visionäärejä ei anna ymmärretä. Disney nimittäin antoi aikoinaan potkut John Lasseterille, koska hän halusi Disneyn omaksuvan tietokoneanimaation käytön. Myöhemmin hänestä tuli rakastetuista animaatioistaan tunnetun Pixarin toimitusjohtaja. Disney heräsi lopulta ja osti Pixarin noin 6 miljardilla eurolla vuonna 2006. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Disney maksoi Star Warseja tehtailevasta Lucasfilmistä ”vain” noin 3,3 miljardia euroa.