UUSIMMAT

Ensivilkaisussa Logitech Craft -näppäimistö – Crown-rulla toimii hyvin

04.09.2017 18:30 | Kai Taipale

Näppäimistöihin on aikojen saatossa lisäilty monenlaisia painikkeita ja lisäsäätimiä. Logitech Craft on kuitenkin pitkästä aikaa versio, joka herättää jo ensityyppien myötä välittömän halun ottaa näppäimistö työkäyttöön.

Jo aiemmin uutisoimamme Logitech Craft -näppäimistö oli esillä IFA 2017 -messuilla, jossa kävimme myös ottamassa tuntumaa uutuuteen. Vaikka kyse on lähinnä toimistokäyttöön suunnatusta näppäimistöstä, sen tekninen toteutus herätti kiinnostuksen.

Logitech Craftin ykkösjuttu on näppäimistön vasemmasta yläkulmasta löytyvä Crown-rulla. Sen oveluus piilee mahdollisuudessa käyttää sitä rullan lisäksi kosketuspainikkeena, jolla voi kulloinkin käytössä olevan työkalun mukaan vaihtaa kulloinkin säädettävää toimintoa.

Esimerkiksi käytettäessä Adoben Photoshopia voi rullaa täppäilemällä esimerkiksi valita, säädetäänkö sillä kirkkautta, kontrastia vai värikylläisyyttä. Käytännössä koko rulla on painiketta, ei siis ole edes väliä, osuuko näpäytys rullan kylkeen vai päälle. Tämän käyttöön on varmasti helppo löytää itselle parhaiten soveltuva tapa.

Monessa tilanteessa siis oikea käsi voi olla hiirellä ja vasen näppäimistön rullalla, jolloin näppäinoikoteiden käytön tarve vähenee merkittävästi. Käyttötuntumaa parantaa myös se, että rulla toimii sekä portaattomasti että porrastettuna. Ensimmäinen sopii luontevasti zoomailuihin ja moniin kuvasäätöihin, jälkimmäinen taas valikoissa liikkumiseen.

Rulla tuntui pikakokeilulla erittäin hyvin toteutetulta. Sen säätäminen on riittävän tarkkaa, hitaasti pyörittäminen auttaa hienosäätöön, vauhtia lisäämällä säätäminen on karkeaa mutta nopeaa. Portaallisena pykälät ovat selvästi havaittavissa, mutta rulla ei jäykisty yhtään liikaa.

Se mikä voi jarruttaa rullan käyttökelpoisuutta, on sen ohjelmistotuki. Neljän Adobe (Photoshop CC, Illustrator CC, InDesign CC, Premiere Pro CC 2017)- ja kolmen Microsoft (Word, PowerPoint, Excelin Windows-versio) -ohjelman tuki voi tuntua vähäiseltä – ainakin, ellei omaa suosikkiohjelmaa listalta löydy. Rullalle pystyy toki myös opettamaan toimintoja Logitechin hallintaohjelmiston kautta, mutta siihen pitää varata aikaa ja viitseliäisyyttä.

Langattoman näppäimistön tuntuma on hyvä, ainakin jos on tottunut omppumaailmasta tuttuun näppäintuntumaan. Pyöristykset näppäimissä ohjaavat vielä sormet mukavasti oikeaan kohtaan.

Näppäimistö on luonnollisesti myös taustavalaistu. Se säätyy valaistuksen mukaan ja syttyy jo, kun kädet lähestyvät sitä. Erityisesti Mac/Windows-sekakäyttäjät osaavat arvostaa myös sitä, että näppäimistöön on merkitty kummankin käyttöjärjestelmän tärkeimmät toiminnot.

Näppäimistö on tulossa myyntiin vielä tämän kuun aikana. Suositushinnaksi kerrotaan 219 euroa.

Muropaketin uusimmat