UUSIMMAT

Ero Nvidian RTX 2000 -sarjan mobiilinäytönohjaimien ja työpöytämallien välillä aiempaa sukupolvea suurempi

19.09.2019 08:45 | Muropaketin toimitus

Kuilu Nvidian kannettaviin tarkoitettujen GeForce RTX -näytönohjaimien ja niiden työpöytäversioiden välillä on kasvussa. Uusimmassa sukupolvessa ero on pahimmillaan yli 20 prosenttia, kun aiemmin puhuttiin enintään 15 prosentin erosta suorituskyvyssä.

Notebookcheckin lukujen mukaan ero työpöytäversion ja kannettaviin tarkoitetun version välillä on erityisen suuri GeForce RTX 2060 -näytönohjaimien kohdalla.

Sivuston keräämien suorituskykytestien tulosten perusteella keskimääräinen GeForce RTX 2060:n sisältävä kannettava jää näytönohjaimen työpöytäversion suorituskyvystä 23 – 29 prosenttia. Suurempi ero tulee korkeammalla resoluutiolla. Vertailukohtana sivusto käyttää 3D Markin Fire Strike- ja Time Spy -suorituskykytestien grafiikkapisteytystä.

GeForce RTX 2070:n kohdalla ero on työpöytämalliin on 16 – 22 prosenttia ja GeForce RTX 2080:n kohdalla noin kymmenen prosenttia. Edellisessä sukupolvessa GeForce GTX 1060:n kohdalla eroa syntyi enimmillään 15 prosenttia, kun muilla tehokkaammilla malleilla ero työpöytäversion ja kannettavien välillä on alle kymmenen prosenttia.

Ei ole yllättävää, että kannettavien suorituskyky ei vastaa työpöytäkoneita, mutta on Nvidialta omituista käyttää näytönohjaimille täysin samaa nimeä ilman mitään lisämerkintää mobiiliversioille. Ennen edellistä sukupolvea kannettavien näytönohjaimet erotettiin M-kirjaimella, ja silloinkin samalla numerolla merkityt  kannettavien versiot olivat noin 20 prosenttia tai enemmänkin työpöytämalleja perässä.

Tämän lisäksi tilannetta hankaloittavat erikseen Nvidian Max-Q -versiot, jotka on suunniteltu ohuempiin ultrabook-kannettaviin. Ohut runko mahdollistaa vähemmän jäähdytystä, joka tarkoittaa pienempää suorituskykyä Max-Q -versioille. Max-Q -versioista esimerkiksi GeForce RTX 2070 Max-Q on suorituskyvyltään lähellä GeForce RTX 2060:n tavallista mobiiliversiota. Notebookcheckin vertailuissa eroa on noin viisi prosenttia.